Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας: Ξεκινούν αύριο οι τριήμερες εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Ξεκινούν αύριο Τρίτη 29 Απρίλη 6:30μμ οι τριήμερες εκδηλώσεις για  την Εργατική Πρωτομαγιά στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας, με κεντρική ομιλία από τον Προέδρο της Επιτροπής Ειρήνης Σαλαμίνας Τάκη Βαρελά, αφιερωμένη στη ζωή και την δράση του Ακροναυπλιώτη συνδικαλιστή και μέλος του ΚΚΕ Γιώργη Παπαμιχαήλ που εκτελέστηκε από του Γερμανούς την 1 Μάη 1944 με τους 200 της Καισαριανής.

Θα ακολουθήσει η εμβληματική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο Σημείωμα».

Στο Δελτίο Τύπου τα σωματεί κι οι φορείς της Σαλαμίνας σημειώνουν:

“Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στη Σαλαμίνα, είναι αφιερωμένη στο Γιώργη Παπαμιχαήλ, συνδικαλιστή, Πρόεδρο των Σωματείων φτυαριστών και του Σωματείου Σιτεργατών, στο λιμάνι του Πειραιά. Φυλακίστηκε το 1937 για την δράση στην Ακροναυπλία από την δικτατορία του Μεταξά, η οποία τον παρέδωσε στους Γερμανούς Ναζί. μεταφέρθηκε στις φυλακές Λάρισας, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Δραπέτευσε το 1943, και πέρασε στην αντίσταση. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν αρχές του 1944, τον έκλεισαν στο Χαϊδάρι και από εκεί μαζί με τους 200, εκτελέστηκε στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.

Οσο και αν τα 81 χρόνια σκοτεινιάς σκέπαζαν την δράση και τη ζωή απο τα ταξικά βλαστάρια του νησιού, οι σπόροι τους, βρήκαν τρόπο να ανθίσουν, να ρίξουν φως στις ποιο ηρωικές μορφές του εργατικού κινήματος της Σαλαμίνας και του Πειραιά..

Μόνο ψίθυροι ακούγονταν στις φτωχογειτονιές τις Σαλαμίνας, Τα στοματά κλειστά. Η μεταπολεμική τρομοκρατία είχε επιβάλει στρατιωτικό σιωπητήριο.

Το όνομα Γιώργης Παπαμιχαήλ έφερνε ανατριχίλα σε ένα τόπο στρατοκρατούμενο επιβεβλημένο από το παλάτι και τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις. Ήταν βαρύ το στίγμα των συνεργατών των Ναζί και μετέπειτα κυβερνόντων, μιας και το σύντροφό μας το Γιώργη Παπαμιχαήλ, γνήσιο παιδί της φτωχολογιάς της Κούλουρης γεννημένος στις αρχές του προηγούμενου στη Κούλουρη από φτωχή οικογένεια, δεν φοβήθηκε την δουλειά μιας και ήταν πολλά τα στόματα που έπρεπε να θρέψει. Παντρεμένος και με δυο παιδιά, έπρεπε να φέρει βόλτα τη ζωή όπως όλοι, να έχει στρωμένο τραπέζι, έστω με μια μπουκιά ψωμί για τον καθένα. Ο Γιώργης Παπαμιχαήλ πήρε το δρόμου του λιμανιού. Φτυαριστής στην καρβουνόσκαλα και ύστερα, φτυαριστής στους σιτεργάτες, στο λιμάνι του Πειραιά. (Περισσότερα για την ζωή και την δράση στην αφιερωματική εκδήλωση προς τιμή του)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας το τριήμερο 29-30 Απρίλη & 1 Μάη ξεδιπλώνεται ένα πολύμορφο πρόγραμμα, το οποίο, περιλαμβάνει και τις τρεις ημέρες:

  • Έκθεση διεθνιστικών ιστορικών αφισών» για την 1η Μάη,
  • Έκθεση εικαστικών έργων «Τέχνη και Αντίσταση 1936 – 1950»,
  • Έκθεση βιβλίου
  • Δημιουργικό Εργαστήρι για παιδιά.

Ημέρες και ώρες λειτουργείας

  • Τρίτη 29 Απρίλη 18:30 – 22:00
  • Τετάρτη 30 Απρίλη 10:00 – 14:00 & 18:00 – 22:00
  • Πέμπτη 1 Μάη 10:00 – 13:00

ΤΡΙΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΗ

18:30 Ομιλία: Γιώργης Παπαμιχαήλ. Φάρος της ταξικής πάλης.

19:00 προβολή της εμβληματικής ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, που αναφέρεται στους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΑΠΡΙΛΗ

18:30 προβολή του Ντοκιμαντέρ «Κατοχή – Αντίσταση-Απελευθέρωση» και παρουσίαση του από την σκηνοθέτη του, Ίων Ευθυμίου

19:30 Ομιλία του Σωτήρη Πουλικόγιαννη Προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής

«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

ΠΕΜΠΤΗ 1 ΜΑΗ

10:30πμ, Απεργιακή συγκέντρωση στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας. Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν την υπόσχεση της συνέχισης του αγώνα για καλύτερη ζωή με δικαιώματα.

Στο κάλεσμα της συμμετοχής στις τριήμερες εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς, τα σωματεία και οι φορείς της Σαλαμίνας σημειώνουν:

Την 1η Μάη τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης για μια ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση. Παίρνουμε τη σκυτάλη από τους μεγάλους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και συνεχίζουμε. Δίνουμε τη δική μας απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και την συνενοχή κομμάτων, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αγκομαχάμε να βγάλουμε το μήνα. Μισθοί και συντάξεις εξανεμίζονται από την ακρίβεια, από τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα super markets. Οι δαπάνες για δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια συνεχώς μειώνονται, όμως τα κέρδη των επιχειρηματιών αυξάνονται, αφού βασικό κριτήριο για την κυβέρνηση είναι η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η κάλυψη των αναγκών μας.

Ο εμπορικός πόλεμος μαίνεται, έχουν βγει τα μαχαίρια, για το ποιος θα αρπάξει την λεία και τον πλούτο κάθε χώρας. Οι «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ρίχνουν τρισεκατομμύρια στην πολεμική βιομηχανία, κόβοντας χρήματα που ήταν να διατεθούν σε κοινωνικές ανάγκες! Όλοι γνωρίζουμε ποιος τελικά θα πληρώσει το τίμημα. Σε κάθε πόλεμο, ηττημένοι βγαίνουν πάντα οι λαοί και νικητές βγαίνουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Από τον κλεμμένο πλούτο των λαών, οι εταιρίες με τις κυβερνήσεις τους, χρηματοδοτούν τους σημερινούς πολέμους για τα κέρδη τους, για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Εκβιάζουν και σέρνουν τους λαούς σε πολέμους.

Στον δρόμο των ταξικών αγώνων βρίσκεται η ελπίδα της ζωής.

Τελευταία, συναντηθήκαμε στη Σαλαμίνα σε κοινούς αγώνες για ασφαλή σχολικά κτίρια, δωρεάν παιδεία και μόρφωση για τα παιδιά μας, για καλύτερες παροχές δωρεάν υγείας, για την πραγματική ισοτιμία της γυναίκας, για τον πολιτισμό. Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στο λαό της Παλαιστίνης, καταδικάσαμε τα συμφέροντα των κερδών και των κυβερνήσεων που κινούν τα νήματα των πολέμων, αλλά και εκείνων που στηρίζουν και συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλέξει την Ελλάδα σε πόλεμο και να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα μας, όλες οι στρατιωτικές αποστολές. Κάναμε βήματα. Κατακτήσαμε τον κοινό τόπο και την κοινή δράση, με ορόσημο την ανεπανάληπτη για τα ιστορικά δεδομένα, συγκέντρωση στη Σαλαμίνα στις 28 Φεβρουαρίου, στην Πλατεία Ηρώων στα Αγάλματα.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε την κοινή μας δράση, μπροστά στο γιορτασμό, της ημέρας σηματωρό των εργαζομένων, την 1 Μάη.

Αυτή την ημέρα, οι εργαζόμενοι κάνουν «ταμείο» για τη ζωή, σηκώνουν την φωνή και τη γροθιά τους και συνεχίζουν, πάνω στα χνάρια των παιδιών της τάξης τους, που μάτωσαν για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς που σας καλούμε στις τρίμερες εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Σαλαμίνα, οφείλουμε για την ζωή των παιδιών μας και των εγγονιών μας, την μέρα της γιορτής και απεργίας των εργαζομένων, να προβάλλουμε το συμφέρον μας.

Συναντιόμαστε στην μεγάλη γιορτή των ανθρώπων της εργασίας, στην Εργατική Πρωτομαγιά, στο Κέντρο Νεότητας Σαλαμίνας, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ενότητας και αγώνα, πως με τους λαούς και τα δικαιώματα τους, δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα οι καπιταλιστές και δεν θα μας στείλουν σαν τα πρόβατα στα σφαγή, για τα συμφέροντα τους.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Η αφιέρωση των εκδηλώσεων στον Γιώργη Παπαμιχαήλ είναι ταυτόχρονα μνήμη, τιμή στους περίπου 50 αγωνιστές Κουλουριώτες που εκτελέστηκαν, σκοτώθηκαν στα βουνά της Ρούμελης πολεμώντας τους φασίστες κατακτητές.

Το «τελευταίο σημείωμα» του Γιώργη Παπαμιχαήλ, διαβαίνει στις εργατογειτονιές της Κούλουρης, σαν ανεπίδοτο γράμμα για τον καθένα μας και μας προστάζει:

Συνεχίστε, ο αγώνας είναι δίκαιος και η νίκη δική μας!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΟΓΕ)
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ – ΕΤΜ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ι. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ»
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΩΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΟΕΕΣΣ)
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ & ΠΕΙΡΑΙΑ)

Δείτε ακόμα...