Κέντρο Υγείας Καρδίτσας: Καταστροφή 100 δόσεων εμβολίων

Υγειονομικοί - Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας
Φώτο Αρχείου / Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας – Μάρτης 2021 / Πηγή: Σύλλογος Εργαζομένων

Αναγκαστική καταστροφή 100 δόσεων εμβολίων έγινε στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας στις 24 Μάρτη, επειδή η συσκευασία των φιαλιδίων ήρθε σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου και πάγωσαν.

Το Σωματείο Εργαζομένων από την πρώτη στιγμή, πριν από την έναρξη των εμβολιασμών, είχε επισημάνει τις ελλείψεις σε εξοπλισμό του εμβολιαστικού κέντρου, που συνεχίζονται. Επισημαίνει ότι «το υπουργείο Υγείας μας προμήθευσε αρχικά με ψυγείο για την αποθήκευση των εμβολίων, το οποίο είναι ακατάλληλο. Από την πρώτη στιγμή δεν λειτούργησε σωστά με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι επιθυμητές θερμοκρασίες βάσει των οδηγιών της εταιρείας του εμβολίου. Σχετικά ενημερώθηκε άμεσα ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, ο οποίος προέβη σε αγορά ψυγείου, οικιακού τύπου. Το υπάρχον ψυγείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ασφάλεια συντήρησης των εμβολίων».

Ακόμη προσθέτει ότι «παρά την τακτική και συχνή καταμέτρηση της θερμοκρασίας του ψυγείου, είναι συχνές οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας συντήρησης».

Το Σωματείο απαιτεί τη χορήγηση ψυγείου φαρμάκων για την ασφαλή αποθήκευση και χορήγηση των εμβολίων στους πολίτες, τονίζοντας πως «την ώρα που παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη εμβολίων, είναι απαράδεκτο να καταστρέφονται εμβόλια λόγω της έλλειψης κατάλληλου ψυγείου συντήρησης φαρμάκων και εμβολίων. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, το υπουργείο και την ΥΠΕ».

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι το Κέντρο Υγείας δεν διέθετε ποτέ γεννήτρια. «Μετά από το αίτημά μας, προμηθευτήκαμε μια χειροκίνητη γεννήτρια», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το αίτημά μας αφορούσε σε αυτόματη γεννήτρια που να καλύπτει τις ανάγκες όλου του Κέντρου Υγείας, με στόχο να διασφαλίζεται σε όλες τις συνθήκες η ποιότητα των εμβολίων και φαρμάκων ώστε να χορηγούνται με ασφάλεια. Η αυτόματη γεννήτρια είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής λύση σε περίπτωση προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση, ιδιαίτερα μέρες και ώρες που το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί».

Δείτε ακόμα...