Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Καταγγέλλει βομβαρδισμό από «άγνωστο αεροσκάφος»

Ρώσοι μισθοφόροι της «Wagner» στην περιοχή της Μποσανγκοά Πηγή: Associated Press
Ρώσοι μισθοφόροι της «Wagner» στην περιοχή της Μποσανγκοά / Πηγή: Associated Press

Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας κατήγγειλε χθες Δευτέρα ότι αεροσκάφος, που απογειώθηκε από γειτονικό κράτος, βομβάρδισε βάση των ενόπλων δυνάμεών της και Ρώσων μισθοφόρων που μάχονται στο πλευρό τους, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, απειλώντας με αντίποινα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το αεροσκάφος προχώρησε «σε ρίψη εκρηκτικών στην πόλη» Μποσανγκοά, με στόχο «βάση των ενόπλων δυνάμεών μας, των συμμάχων μας και εργοστάσιο βάμβακα». Η κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, αναφέρεται πάγια στους Ρώσους μισθοφόρους της «Wagner» με τον όρο «σύμμαχοι».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που δημοσιοποιείται επίθεση εχθρικού αεροσκάφους από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2013. Η κυβέρνηση της χώρας συνεργάζεται ανοικτά με τη ρωσική μισθοφορική δύναμη «Wagner» στις μάχες με τους ισλαμιστές ένοπλους. Η κυβέρνηση του προέδρου, Φοστάν Αρκάνζ Τουαντερά, κάλεσε τη Μόσχα για να τη βοηθήσει τον Δεκέμβρη του 2020, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη ταχεία προέλαση ισλαμιστών προς την κατεύθυνση της Μπανγκί.

Εξάλλου η παρουσία της «Wagner» στην περιοχή έχει αποτελέσει σημείο τριβής της κυβέρνησης της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας με τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που βλέπουν τη Ρωσία να εδραιώνει τη θέση της σε μια από τις χώρες του Σαχέλ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...