ΚΕΠΒ Θήβας: Η πραγματική βιτρίνα

Το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ) στη Θήβα αποτελεί το μεγαλύτερο Σημείο Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) στη χώρα στο οποίο παρουσιάζονται χιλιάδες νεοσύλλεκτοι του Στρατού Ξηράς κάθε χρόνο. Εκατοντάδες ακόμα είναι αυτοί που περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της θητείας τους εκεί. Επομένως, δεν θα ήταν υπερβολή να γράψουμε ότι αποτελεί την βιτρίνα των στρατοπέδων της χώρας. Κάποιος θα περίμενε ότι οι συνθήκες διαβίωσης των φαντάρων στο ΚΕΠΒ θα είναι, τουλάχιστον, καλές. Φευ……

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί πολλές δεκάδες επιστολών διαμαρτυρίας από φαντάρους που υπηρετούν στο ΚΕΠΒ για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Τα προβλήματα αυτά αλλά και οι διεκδικήσεις των στρατιωτών έχουν αναδειχθεί και μέσω των Ερωτήσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή. Τι από αυτά έχει λυθεί; Σε μόνιμη βάση, τίποτα. Περιστασιακά μόνο -και στη βάση συνεχών διαμαρτυριών και διεκδικήσεων από τους φαντάρους- δίνονται κάποιες εφήμερες λύσεις. Κάποια παραδείγματα των τελευταίων χρόνων:

  • Το 2018 το ΚΚΕ απαίτησε την βελτίωση των χώρων των μαγειρείων με αφορμή περιστατικά γαστρεντερίτιδας φαντάρων. Η, επί ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση επέλεξε να αποποιηθεί των ευθυνών της και να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα της κατάστασης. Παρουσίασε, μάλιστα, και καλοστημένες φωτογραφίες των χώρων σαν αποδεικτικό στοιχείο προκαλώντας τις χιλιάδες νέων που έχουν ζήσει από κοντά την κατάσταση στο ΚΕΠΒ.
  • Το πρόβλημα της τήρησης βασικών υγεινομικών κανόνων στη σίτιση των στρατευμένων επανήλθε και τα επόμενα χρόνια. Στο φαγητό έχουν βρεθεί από κομμάτι σύρματος μέχρι μικροοργανισμοί. Ταυτόχρονα, έξω ακριβώς από τον χώρο των εστιατορίων (εκεί που γίνεται και το πρώτο πλύσιμο πιάτων από τους φαντάρους) υπάρχουν μεγάλοι ανοικτοί κάδοι σκουπιδιών που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στα εστιατόρια. Αλλά και δεκάδες αδέσποτα ζώα, γεμάτα ασθένειες, τα οποία και ζουν υπό άθλιες συνθήκες και δημιουργούν μια υγειονομική βόμβα εντός στρατοπέδου. Ενώ, λοιπόν, τα παραπάνω γεγονότα απέδειξαν ότι οι συνθήκες σίτισης δεν είναι καθόλου καλές, η κυβέρνηση επέλεξε πάλι “να κάνει τον κινέζο”. Απαντώντας στις σχετικές Ερωτήσεις του ΚΚΕ, σαν να μην είδε και να μην άκουσε τίποτα, υποστήριξε ότι “όλα καλώς”. Και η κατάσταση, βεβαίως, παραμένει ίδια μέχρι σήμερα.
  • Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι βουλωμένες τουαλέτες, η έλλειψη ζεστού νερού αλλά και η απουσία βασικών υλικών καθαριότητας όπως σαπούνι, χλωρίνη, σακούλες σκουπιδιών. Όλα αυτά έχουν αναδειχθεί από τις καταγγελίες των στρατιωτών και από τις Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή. Τι απάντησε η κυβέρνηση; Με πανηγυρικό τρόπο ενημέρωσε ότι κάθε τουλέτα αντιστοιχεί σε είκοσι (20) στρατιώτες….. Και αυτό αν είναι τυχεροί και δεν έχουν βουλώσει οι μισές όπως έγινε τον περασμένο Σεπτέμβρη με την κατάταξη της 2020/Ε ΕΣΣΟ.
  • Η παραπάνω κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με το ξέσπασμα της πανδημίας. Κι όμως, ούτε ο κορονοϊός ευαισθητοποίησε την κυβέρνηση. Τα “αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης”, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε στις Ερωτήσεις του ΚΚΕ, είναι 10 μάσκες, τρία ζεύγη γαντιών και 100 ml αντισηπτικό σε κάθε νεοσύλλεκτο. Μάλιστα, ο εμπαιγμός και η αδιαφορία της πέρασαν σε ανώτερο επίπεδο με την παροχή 50 ml στους νεοσύλλεκτους της ΕΣΣΟ του περασμένου Μάρτη…..
  • Διαχρονικό πρόβλημα στο ΚΕΠΒ αποτελεί η μη δυνατότητα στους φαντάρους να χρησιμοποιούν τα πλυντήρια του στρατοπέδου με αποτέλεσμα να πληρώνουν για τον καθαρισμό των ρούχων τους σε ιδιωτικά καθαριστήρια στη Θήβα. Και εδώ η κυβέρνηση κωφεύει και αδιαφορεί. Σαν να θέλει να βγάλει τρελούς τους φαντάρους και το ΚΚΕ που μεταφέρει στη Βουλή τις διαμαρυρίες τους, απαντάει ότι “λειτουργεί κανονικά τμήμα πλυντηρίων και σιδερωτηρίων, με υπεύθυνο μόνιμο πολιτικό υπάλληλο.” Ακούγεται ότι ένας από τους θρύλους που συνοδεύουν το στρατόπεδο της Θήβας είναι και η ύπαρξη φαντάρου που έπλυνε κάποια στιγμή τα ρούχα του εντός στρατοπέδου……..

Τα παραπάνω είναι μόνο κάποια ενδεικτικά στοιχεία για το τι συνθήκες συναντάνε οι στρατευμένοι που καλούνται να καταταχτούν ή/και να υπηρετήσουν στο ΚΕΠΒ της Θήβας. Ταυτόχρονα, είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες διαχρονικά τις ανάγκες των νέων που υπηρετούν τη θητεία τους. Και αν αυτά συμβαίνουν στο μεγαλύτερο ΣΥΠΟ της χώρας, σαρανταπέντε λεπτά από την Αθήνα, φανταζόμαστε τι συμβαίνει στα πιο μικρά στρατόπεδα της παραμεθορίου…

Η μόνη δύναμη των φαντάρων είναι η φωνή τους και η μαζική διεκδίκηση. Το ΚΚΕ είναι δίπλα τους με όλους τους τρόπους, αξιοποιώντας και την κοινοβουλευτική του δράση για να ακουστούν τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις τους όσο πιο δυνατά γίνεται.

Νίκος Αξυπολιτίδης – Καραγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...