ΚΕΘΑ: Παραμένουν επίκαιρα τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού

Η Πύλη του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων στην εξέγερση του 1973
Η Πύλη του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων στην εξέγερση του 1973

Σε ανακοίνωσή της για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) αναφέρει:

«50 χρόνια από τον Νοέμβρη του 1973 το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να αποτελεί πηγή για έμπνευση, αλλά και προβληματισμό. Ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας. Αποτέλεσε παράλληλα την αρχή του τέλους της χούντας των συνταγματαρχών που εγκαθιδρύθηκε στις 21 Απρίλη 1967.

Τιμούμε τους νεκρούς του Νοέμβρη! Στεκόμαστε με σεβασμό στους χιλιάδες φοιτητές, στον λαό της Αθήνας που για τρεις μέρες με ηρωισμό και αυτοθυσία όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, ήρθαν αντιμέτωποι με τη φρίκη των βασανιστηρίων, τις φυλακές και τις εξορίες, που υπέστησαν κάθε μορφή δίωξης.

Τιμούμε τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς που αντιστάθηκαν στη δικτατορία και με τον αγώνα τους έδωσαν αθάνατα μηνύματα Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Αλήθειας, Αυτοθυσίας.

Τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραμένουν και σήμερα επίκαιρα:

“Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ”, “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία!”

Είναι επίκαιρα γιατί ο αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών συνεχίζεται ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, των συμμάχων τους, όπως και των ανταγωνιστών τους.

Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται με την Παλαιστίνη και την Ουκρανία να φλέγονται, με τον ολέθριο κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης να απειλεί ευρύτερα τους λαούς της περιοχής.

Το κράτος-δολοφόνος Ισραήλ επί εβδομήντα χρόνια κατοχής ξεριζώνει, εποικίζει, φυλακίζει τον Παλαιστινιακό λαό με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Τώρα για πάνω από ένα μήνα διαπράττει ένα έγκλημα διαρκείας στη Γάζα σκοτώνοντας άμαχους, γυναίκες και παιδιά, βομβαρδίζοντας σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ευθυγραμμισμένα με την πολιτική των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις, με εξοργιστικές δηλώσεις για “το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα”. Μεγάλες είναι οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που δεν έχουν υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για την έμπρακτη εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό του Ισραήλ, τόσο με την αποστολή της φρεγάτας “Ψαρά” στην περιοχή, όσο και με την αντίστοιχη ενεργή συμμετοχή των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και άλλων υποδομών της χώρας. Έφθασε μάλιστα στο σημείο να μη στηρίξει ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστική εκεχειρία!

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Παλαιστινιακό λαό, κόντρα στη συκοφαντία και την προσπάθεια καταστολής της κυβέρνησης, απέναντι σε όποιον καταδικάζει τα εγκλήματα του Ισραήλ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων του.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμά του για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταδικάζοντας τη νέα εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους-δολοφόνου σε βάρος του.

Δεν ξεχνάμε ότι παράλληλα η χώρα συμμετέχει πολύπλευρα στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία μετά την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, που όμως ακολούθησε την επί χρόνια συσσώρευση εύφλεκτου “υλικού” στην περιοχή και την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και των ανταγωνισμών με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις της χώρας την εμπλέκουν στους πολέμους, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων που προσδοκούν κέρδη από τις ματωμένες μπίζνες, των ίδιων δηλαδή που στο εσωτερικό τσακίζουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Ήδη ο λαός, οι εργαζόμενοι βιώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία: Πληρώνουν τις επιπτώσεις του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας μας, με την ενεργειακή φτώχεια, με τις οικονομικές επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία, τις πολεμικές δαπάνες που πάνε για τη στήριξη του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι. Επίσης, καλείται ο λαός να πληρώσει και επιπτώσεις από το άλλο πολεμικό μέτωπο, με νέο γύρο αύξησης τιμών στην Ενέργεια, νέες δαπάνες για τη στήριξη του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

Σε αυτές τις συνθήκες και στο πνεύμα των συνθημάτων του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Επιστροφή όλων στη χώρα.
  • ΟΧΙ στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Δεν εφησυχάζουμε ότι δήθεν στις μέρες μας έχουμε ξεμπερδέψει με τον φασισμό και τον ναζισμό! Απομονώνουμε τους φασίστες, κρυφούς και φανερούς από κάθε δραστηριότητα!

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) καλεί τους δημοκράτες απόστρατουςνα συμμετάσχουμε όλοι μαζί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης κατά το φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου. Στην Αθήνα συμμετέχουμε στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 του Νοέμβρη.

Όπως κάθε χρόνο την Πέμπτη 16 Νοέμβρη η ΚΕΘΑμαζί με άλλους φορείς αποστράτων θα βρεθούν στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν λίγα λουλούδια και να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς, κρατώντας τα συνθήματα και τον αγώνα τους ζωντανό (συνάντηση Στουρνάρη και Πατησίων στις 11 π.μ.).

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αλλοιωθεί η μνήμη του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας σαν πολίτες που κάποιοι θέλουν να τις ξεριζώσουν.

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες της νεολαίας, των εργαζομένων, του λαού μας!».

Δείτε ακόμα...