Κίνα: «Ανεύθυνα» τα σχόλια του επικεφαλής του ΠΟΥ

Για «ανεύθυνα σχόλια» επέκρινε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το Πεκίνο, αντιδρώντας στις δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους κατά του τρόπου με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση διαχειρίζεται τη νέα διασπορά της πανδημίας στη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν εξέφρασε την ελπίδα η ηγεσία του Οργανισμού «ότι θα εκφέρει αντικειμενικές και εύλογες απόψεις για το πρωτόκολλο και την πολιτική της Κίνας για την επιδημία και θα προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα τα γεγονότα και να μην κάνει ανεύθυνα σχόλια».

Ο Γκεμπρεγέσους είχε δηλώσει σχετικά με την πολιτική «μηδενικής ανοχής» που υιοθετεί η Κίνα κατά της Covid-19 ότι «δεν πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμη λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του ιού αυτή τη στιγμή και εκείνη που προβλέπουμε για το μέλλον» προσθέτοντας ότι «το να υιοθετηθεί μια διαφορετική στρατηγική είναι πολύ σημαντικό». Ο δε διευθυντής θεμάτων έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν έκρινε σκόπιμο να εκφράσει ανησυχία και για τον αντίκτυπο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να σημειωθεί ότι οι τόνοι μεταξύ Πεκίνου και ΠΟΥ υψώθηκαν μετά από τις εντάσεις που προέκυψαν στις σχέσεις του ΠΟΥ και της Ρωσίας, ύστερα από ψήφισμα που ενέκριναν μέλη του Οργανισμού κατηγορώντας τη Μόσχα για «υγειονομική έκτακτη κατάσταση» στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής. Επιπλέον, η κριτική κατά της διαχείρισης της πανδημίας στην Κίνα γίνεται και με φόντο τη μεγάλη συζήτηση για τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη λειτουργία μονοπωλιακών ομίλων με έδρα ή μεγάλες επενδύσεις σε κινεζικές μεγαλουπόλεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...