Κίνα : Αντίδραση στο ανακοινωθέν της Συνόδου ΕΕ – Ιαπωνίας

ΕΕ - ΚΙΝΑ

Η Κίνα διαμήνυσε γι΄ άλλη μια φορά ότι «απέναντι στη χώρα μας, η “διπλωματία των μεγαφώνων” (σ.σ. διπλωματία μέσω κατηγοριών, επιθετικών ανακοινώσεων με έντονους τόνους κ.τ.λ.) δεν αποτελεί τη σωστή προσέγγιση, οι επιθέσεις και οι συκοφαντίες θα λάβουν απάντηση, η διαμόρφωση “συμμοριών” δεν θα βοηθήσει, ο εξαναγκασμός και η αντιπαράθεση είναι αδιέξοδα».

Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, αντιδρώντας στο Κοινό Ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου ΕΕ – Ιαπωνίας, όπου οι δύο πλευρές επανέλαβαν ανησυχίες για τη «σταθερότητα και την ασφάλεια» στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως και τα Στενά της Ταϊβάν, όπου η Κίνα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία. Μεταξύ άλλων ο Λιζιάν επέμεινε ότι οι τοποθετήσεις Βρυξελλών – Τόκιο «έχουν υπερβεί το όριο της φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και είναι επιβλαβείς για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ενώ κατηγόρησε ειδικά την Ιαπωνία για «λαθεμένη προσέγγιση που εναντιώνεται στις τάσεις της εποχής μας για συνεργασία αμοιβαίου οφέλους».

Την ίδια ώρα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, υποδέχτηκε τους ΥΠΕΞ Σερβίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Ιρλανδίας, με τους οποίους συζήτησε χωριστά πλευρές της διμερούς αλλά και της ευρω-κινεζικής συνεργασίας. Με φόντο το πρόσφατο «πάγωμα» της επικύρωσης της Επενδυτικής Συμφωνίας από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Γι τόνισε ότι «Κίνα και ΕΕ είναι περισσότερο φίλοι παρά αντίπαλοι», ενώ ξεχώρισε τη σημασία του σχήματος Κίνας – Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (από το οποίο η Λιθουανία αποχώρησε πρόσφατα).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...