Κίνα : Απειλεί με «αντίμετρα» σε περίπτωση αμερικανικών κυρώσεων για την πανδημία

Κίνα
Φώτο αρχείου / Πεκίνο, Κίνα / EUROKINISSI

Είναι γνωστό οτι οι ΗΠΑ επιρρίπτουν ευθύνες στην Κίνα για την εξάπλωση παγκοσμίως της πανδημίας, γιατί θεωρούν ότι καθυστέρησε να προειδοποιήσει τον κόσμο γι’ αυτήν και απέκρυψαν το εύρος της. Στα μέσα Μάη Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, παρουσίασαν νομοσχέδιο που θα δίνει την εξουσία στον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα, εάν το Πεκίνο δεν δώσει πλήρεις εξηγήσεις για την πανδημία Covid-19.

Η Κίνα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίμετρα». «Αντιτασσόμαστε σφόδρα σε αυτά τα νομοσχέδια και θα δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (με) αντίμετρα», εάν αυτά εγκριθούν, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης (το κινεζικό κοινοβούλιο) Ζανγκ Γεσούι. «Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ αβάσιμες δικαστικές διώξεις ούτε αξιώσεις αποζημιώσεων», τόνισε.

Οι χειρισμοί του Πεκίνου όταν εμφανίστηκε ο ιός και η στήριξη που προσέφερε σε αυτούς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών χωρών που με διάφορους τρόπους επικαλούνται προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων του ιού απο την Κίνα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εμποδίσει την εξάπλωσή του. Βασικός κατήγορος σε αυτή την υπόθεση, είναι οι ΗΠΑ.

Απο την άλλη, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι θέλει να καταστήσει την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, ενώ οι ΗΠΑ είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία. Υστερα απο τις πιέσεις και απο άλλες χώρες σε αυτή τη βάση, το Πεκίνο αποδέχθηκε την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας για την πηγή του ιού και την εξάπλωσή του, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή θα πρέπει να γίνει αφού πρώτα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση.

Οι ανταγωνισμοί αυτοί βέβαια δεν αφορούν τόσο την πανδημία όσο τους ανταγωνισμούς για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, την μείωση της εμπορικής διείσδυσης και επιρροής της Κίνας σε χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με αφορμή και τον κορονοϊό και την εκμετάλλευση της πανδημίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...