Κίνα: Χρειαζόμαστε μια «νέα τάξη» πραγμάτων

Με το «καλημέρα» του 2023, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΕ, άρχισαν να «οργώνουν» μια σειρά χώρες της Αφρικής με σχεδόν ταυτόχρονες περιοδείες, επιβεβαιώνοντας και με τον τρόπο αυτό την ολοένα αυξανόμενη βαρύτητα και σημασία της αφρικανικής ηπείρου στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα στην Αφρική περιόδευσαν ο νέος Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ο Ρώσος ομόλογός του, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, καθώς και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας… Παράλληλα με τις περιοδείες, εξάλλου, όλα τα παραπάνω κέντρα σχεδιάζουν ξεχωριστές Συνόδους Κορυφής με τις χώρες της ηπείρου.

Την αρχή στις απανωτές περιοδείες αυτού του μήνα στην Αφρική έκανε – όπως κάθε χρόνο εδώ και περίπου 30 χρόνια – ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας. Ο νέος Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, μετέβη σε Αιθιοπία, Γκαμπόν, Αγκόλα, Μπενίν και Αίγυπτο.

Σχεδόν με κάθε αφορμή επαναλάμβανε πως η χώρα του αποδίδει «μεγάλη σημασία στην παραδοσιακή φιλία της με την Αφρική και στην ανάπτυξη των σινο-αφρικανικών σχέσεων», διαλαλώντας πως αυτές θα συνεχιστούν ανεξαρτήτως της διαμόρφωσης του διεθνούς περιβάλλοντος…

Οταν επισκέφθηκε την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, ο Τσιν χαρακτήρισε «φλέγον ζήτημα» τη μη μόνιμη εκπροσώπηση των αφρικανικών χωρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας πως αρκετά από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει κατά καιρούς το Συμβούλιο αφορούν αφρικανικές χώρες. «Χρειαζόμαστε μία νέα τάξη σε διεθνές επίπεδο, που θα σέβεται τα συμφέροντα των άλλων», ανέφερε ο Κινέζος υπουργός, αποτυπώνοντας ουσιαστικά την αμφισβήτηση της αμερικανικής πρωτοκαθεδρίας στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Χαρακτηριστικό βέβαια του διαγκωνισμού ΗΠΑ – Κίνας και στο ζήτημα της «εκπροσώπησης της Αφρικής» είναι ότι στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ – Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καλούσε την Αφρικανική Ενωση να ενταχθεί ως μόνιμο μέλος στο G-20.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...