Κινα: Δηλώνει «δύναμη σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο»

Κίνα - Πεκίνο
Φώτο Αρχείου / Το “Παλάτι του Λαού” Κίνα – Πεκίνο / Πηγή: Eurokinissi

Χωρίς να κάνουν επίσημες δηλώσεις και ενώ αμφότερες πλευρές παρεμβαίνουν στοχευμένα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε όλα τα φλέγοντα μέτωπα του πλανήτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των ΗΠΑ, Γουάνγκ Γι και Αντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι έγινε «μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση για μια σειρά διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διατήρηση ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας και την υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού στη (διμερή) σχέση», με τον Μπλίνκεν να ξεκαθαρίζει βέβαια ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα και τις αξίες μας και των συμμάχων και των εταίρων μας».

Από τη μεριά του, το Πεκίνο ζήτησε οι δύο πλευρές «να τηρούν τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας, από τις οποίες θα ωφεληθούν και να διερευνήσουν ενεργά τον σωστό τρόπο για τις δύο μεγάλες χώρες να συνεννοηθούν μεταξύ τους», ζητώντας από την αμερικανική πλευρά «να λάβει μια αντικειμενική και ορθολογική άποψη για την ανάπτυξη της Κίνας».

Η συζήτηση ασχολήθηκε φυσικά και με τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Κορεατική Χερσόνησο, εστιάζοντας όπως ήταν αναμενόμενο και στην Ταϊβάν, ένα από τα πιο «θερμά» μέτωπα της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας.

Ο μεν Μπλίνκεν επανέλαβε «τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας». Ο δε Γουάνγκ επανέλαβε ότι «η Ταϊβάν είναι μέρος της κινεζικής επικράτειας (…) Εάν η αμερικανική πλευρά ελπίζει πραγματικά να δει σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν», πρέπει «να τηρήσει τη δέσμευσή της και να μην υποστηρίξει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις συνεχιζόμενες κυρώσεις που επιβάλλονται κατά κινεζικών εταιρειών, ο Γουάνγκ είπε ότι «οι προσπάθειες να χτιστεί “μια μικρή αυλή με ψηλούς φράχτες” για την “αποσύνδεση από την Κίνα” θα έχουν τελικά αντίστροφο αποτέλεσμα στις ίδιες τις ΗΠΑ» και ζήτησε άρση των – όπως είπε – «παράνομων μονομερών κυρώσεων κατά κινεζικών εταιρειών».

Επίσης, «προέτρεψε την πλευρά των ΗΠΑ να σταματήσει την αδικαιολόγητη παρενόχληση και ανάκριση Κινέζων πολιτών και να κάνει περισσότερα πράγματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο λαών». Κατά τα άλλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν να προωθούν τον διάλογο και τη διαβούλευση για την εξωτερική πολιτική, τις υποθέσεις Ασίας – Ειρηνικού, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την τεχνητή νοημοσύνη και να διατηρήσουν την επικοινωνία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ολα αυτά ενώ από το βήμα της Διάσκεψης ο Γουάνγκ είχε σημειώσει πως η Κίνα επιδιώκει να αναδειχθεί σε «δύναμη σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο». Οπως είπε, «ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη διεθνή κατάσταση, η Κίνα, ως μεγάλη, υπεύθυνη χώρα, θα διατηρεί πάντα τη συνέχιση και τη σταθερότητα της πολιτικής της», αναφερόμενος και στην «πολλή εποικοδομητική δουλειά» που – όπως είπε – έχει κάνει το Πεκίνο στο θέμα της Ουκρανίας, επιμένοντας ότι «οι σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία δεν αφορούν τη συγκρότηση συμμαχιών, τη δημιουργία μιας αντιπολίτευσης ή τη στοχοθέτηση κάποιου τρίτου μέρους».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...