Κίνα: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε τύπο πολέμου»

Κίνα, Πεκίνο

«Ο εκφοβισμός δε μας τρομάζει εμάς. Ο εκφοβισμός δε λειτουργεί σε εμάς. Η πίεση, ο εξαναγκασμός ή οι απειλές δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Κίνας. Όποιος προσπαθεί να χρησιμοποιεί μέγιστη πίεση στην Κίνα κάνει εσφαλμένους υπολογισμούς».

Αυτά δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Ζιαν, σχολιάζοντας τους αυξημένους μάλιστα από τον αρχικό σχεδιασμό δασμούς που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν για κινεζικές εξαγωγές στην επικράτειά τους. Εσπευσε δε να διαμηνύσει ότι «εάν οι ΗΠΑ. έχουν άλλη ατζέντα και αν ο πόλεμος είναι αυτό που οι ΗΠΑ θέλουν, είτε πρόκειται για πόλεμο των δασμών, εμπορικού πολέμου είτε για οποιοδήποτε άλλο τύπο πολέμου, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι το τέλος. Προτρέπουμε τις Η.Π.Α. να σταματήσουν την ηγεμονική συμπεριφορά και να επιστρέψουν έγκαιρα στο σωστό δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας».

Αντιδρώντας στους δασμούς 20% που τη Τρίτη έθεσε σε εφαρμογή η Ουάσινγκτον για όλα τα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα, το Πεκίνο προχωρά από την Δευτέρα 10 Μαρτίου σε πρόσθετους δασμούς 15% και 10% σε μια σειρά εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα, κατηγορώντας την ότι «ενεργεί μονομερώς, πλήττει το πολυμερές εμπορικό σύστημα».

Νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών

Με αφορμή την έναρξη σήμερα της ετήσιας συνεδρίασης της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης η κινεζική κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο με το οποίο οι στρατιωτικές της δαπάνες θα αυξηθούν τη νέα χρονιά κατά 7,2% και η συνολική δαπάνη θα φτάσει σε 1,78 τρισ. γιουάν (244,99 δισ.δολάρια).

«Η ειρήνη χρειάζεται να διαφυλαχθεί με πυγμή και μία Κίνα με ισχυρές εθνικές αμυντικές ικανότητες βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να προστατεύσει την δική της ασφάλεια, κυριαρχία αλλά και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα, όπως και να εκτελέσει καλύτερα τις διεθνείς της ευθύνες και υποχρεώσεις ως μεγάλη δύναμη, να διατηρήσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης, Λου Τσιντζιάν,

Σχετικά με την οικονομική πολιτική για το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση έθεσε στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 5%.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...