Κίνα: «Εκδίωξε» πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας

Θάλασσα Νότιας Κίνας

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε ότι «εκδίωξε» σήμερα Δευτέρα ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών που «εισήλθε παράνομα στα κινεζικά χωρικά ύδατα» κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά Παρασέλ, σε ένα ακόμη επεισόδιο σε αυτή την περιοχή που είναι πλούσια σε πόρους, αλλά και σημαντικός θαλάσσιος εμπορικός δρόμος και αποτελεί το πλέον θερμό μέτωπο της έντονης σύγκρουσης των δύο χωρών, στη μάχη τους για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Το «USS Benfold» εισήλθε στα χωρικά ύδατα των Παρασέλ «χωρίς την έγκριση της κινεζικής κυβέρνησης, παραβιάζοντας σοβαρά την κυριαρχία της Κίνας και υπονομεύοντας τη σταθερότητα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας», ανέφερε η νότια διοίκηση του κινεζικού στρατού.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τέτοιες προκλητικές ενέργειες», ανέφερε σε δήλωση η κινεζική στρατιωτική διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο 7ος στόλος του αμερικανικού Ναυτικού υποστήριξε ότι το πλοίο των ΗΠΑ «άσκησε τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» και απέρριψε τους κινεζικούς ισχυρισμούς για παραβίαση της κυριαρχίας του ως «ψευδείς» και «διαστρέβλωση».

Ο πλους τους αμερικανικού πλοίου δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς η 12η Ιούλη σηματοδοτεί την πέμπτη επέτειο της απόφασης του ΄Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που όριζε ότι το Πεκίνο δεν μπορεί να έχει αξιώσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Τα νησιά Παρασέλ διεκδικούνται από την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι, με το Πεκίνο να διεκδικεί «ιστορικά δικαιώματα» στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής.

Πηγή: «Al Jazeera», CNN, «Xinhua»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...