ΚΙΝΑ: Εκσυγχρονισμός… με άρωμα πολεμικών παιάνων

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας
Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας

Ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός του κινέζικου στρατού αποτελεί ένα γεγονός που απασχολεί έντονα τόσο τα φίλια, όσο και τα εχθρικά ως προς την Κίνα κράτη. Η εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν δεν συνδυάζονταν με παράλληλη ανάπτυξη του τεχνολογικού και επιστημονικού δυναμικού και κατά συνέπεια επιτευγμάτων της Κίνας, με χαρακτηριστικότερο αυτό της ανάπτυξης των 5G. Αρκεί να σκεφτούμε με τι ταχύτητες θα μπορεί πλέον να διεξαχθεί ένας κυβερνοπόλεμος, ακόμα και με τι ταχύτητα θα λειτουργούν πλέον οι κρατικές και μη υπηρεσίες πληροφοριών. Απόδειξη για το ότι οι έξυπνες τεχνολογίες (smart technologies) έχουν γίνει καθοριστικός παράγοντας για τη διεξαγωγή του πολέμου στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον στρατηγό Xu Qiliang, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο στόχος του στρατιωτικού μας εκσυγχρονισμού εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων. Καθώς το έθνος μας έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή, ο Πρόεδρος Xi Jinping παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν έξυπνες τεχνολογίες ως πυλώνα των μελλοντικών μαχητικών τους δυνατοτήτων, και ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τα όπλα, τον εξοπλισμό και τις δυνατότητές τους πληροφοριών».

Οι έξυπνες τεχνολογίες αναμορφώνουν τα στρατιωτικά συστήματα ανά τον κόσμο και η Κίνα δείχνει να συμβαδίζει με αυτή την τάση, κομβικός παράγοντας για τον εκσυγχρονισμό της, σε αυτόν τον τομέα. Στρατιωτικοί ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας έχουν μηχανοποιηθεί και αναπτύσσουν γρήγορα τις τεχνολογικές τους δυνατότητες.

Τον Οκτώβριο, πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο η Πέμπτη Σύνοδος Ολομέλειας της 19ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία ενέκρινε προτάσεις για το 14ο Πενταετές Σχέδιο (2021-25) για την Εθνική Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη και τους Μακροπρόθεσμους Στόχους ως το 2035.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΚ ανέφερε συγκεκριμένα για την πορεία του στρατού ότι χρειάζεται η συντονισμένη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του hardware, των πληροφοριών και των έξυπνων τεχνολογιών του.

Ο στρατός, την περίοδο που έχει μεσολαβήσει από τότε, στόχευσε στην ενίσχυση της πολεμικής εκπαίδευσης και ασκήσεων, στη βελτίωση της στρατηγικής, στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων για τα αμυντικά και στρατιωτικά συστήματα, στην αναβάθμιση των μηχανισμών διαχείρισης και της επιτάχυνσης του μετασχηματισμού των υπηρεσιών του. Αν και χρειάζεται περισσότερη βελτίωση στο κομμάτι των μη παραδοσιακών τομέων, όπως ο κυβερνοχώρος και το διάστημα, από κοινού με στρατηγικές δυνάμεις, όπως τη δημιουργία αξιόπιστης στρατηγικής αποτροπής και κοινών επιχειρησιακών συστημάτων. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η καινοτομία, η ενθάρρυνση στην έρευνα και η χρήση προηγμένων τεχνολογιών στην ανάπτυξη όπλων.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις από τα τέλη του 2015 στοχεύουν στο να γίνουν πιο ισχυρές και αποτελεσματικότερες. Ο στρατός έχει συρρικνώσει σημαντικά τον αριθμό των μη στρατιωτικών υπαλλήλων στις τάξεις του και βελτιστοποίησε τη δομή διοίκησης του. Όσοι στρατιωτικοί οργανισμοί ασχολούνται με καλλιτεχνικές παραστάσεις, αθλητικά, ειδησεογραφικές υπηρεσίες, δημοσιεύσεις και ιατρικούς και ερευνητικούς φορείς είτε διαλύθηκαν, είτε απλοποιήθηκαν. Ο στρατός έχει μειώσει τον αριθμό των στρατευμάτων κατά 300.000 και τώρα διατηρεί μια ενεργή δύναμη 2 εκατομμυρίων στρατευμάτων.

O Xi Jiping, στην έκθεσή του κατά το 19ο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ τον Οκτώβριο του 2017, δεσμεύθηκε να διασφαλίσει ότι ο κινέζικος στρατός μέχρι το 2020 θα έχει επιτύχει βασικά τη μηχανοποίηση της, θα έχει κάνει μεγάλα βήματα στην πληροφορική και θα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές βελτιώσεις στις στρατηγικές της δυνατότητες. Έθεσε παράλληλα τους εξής στόχους για τον κινέζικο στρατό: ως το 2035 να έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως και ως το 2050 να έχει καταστεί ηγετική στρατιωτική δύναμη.

Όλα αυτά είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η Κίνα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη πολεμική μηχανή, ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κινέζικης αστικής τάξης. Κάθε κράτος που σκαρφαλώνει στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση του “υποχρεούται” πέραν από οικονομική ανάπτυξη να έχει και στρατιωτική υπεροχή, έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών. Αυτός είναι νόμος στον ιμπεριαλισμό.

Φ.Κ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...