Κίνα: Εκτόξευσε το δεύτερο τμήμα του διαστημικού σταθμού της

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα στο διάστημα το δεύτερο από τα τρία τμήματα του υπό κατασκευή διαστημικού σταθμού της.

Το τμήμα με την ονομασία Wentian, βάρους περίπου 23 τόνων και χωρίς αστροναύτη, εκτοξεύθηκε από με τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία 5Β» στις 14:22 (09:22 ώρα Ελλάδας), από το κέντρο εκτόξευσης Ουεντσάνγκ στο τροπικό νησί Χαϊνάν (νότια). Μήκους σχεδόν 18 μέτρων και διαμέτρου 4,2 μέτρων, αυτός ο θαλαμίσκος – εργαστήριο θα προσδεθεί στον Tianhe, τον πρώτο θαλαμίσκο του σταθμού που βρίσκεται ήδη σε τροχιά από τον Απρίλη του 2021. Η επιχείρηση απαιτεί πολλούς χειρισμούς υψηλής ακρίβειας, ορισμένοι από τους οποίους με ρομποτικό βραχίονα.

Ο Wentian είναι το μεγαλύτερο και βαρύτερο διαστημικό όχημα που έχει φτιάξει μέχρι τώρα η Κίνα, καθώς και συνολικά το βαρύτερο αυτοκινούμενο ανθρώπινο διαστημικό όχημα που βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία, ανέφερε ο Zhang Qiao, ένας επικεφαλής σχεδιαστής του θαλαμίσκου – εργαστηρίου.

Μετά τον Wentian αυτό το Σαββατοκύριακο, οι τρεις αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-14, που βρίσκονται ήδη στον διαστημικό σταθμό, θα υποδεχθούν έναν ακόμη θαλαμίσκο – εργαστήριο, τον Mengtian, τον Οκτώβρη.

Ολόκληρος ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong, αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός μέχρι τα τέλη του έτους. Στην τελική του μορφή θα έχει σχήμα Τ, θα μοιάζει με τον πρώην σοβιετικό διαστημικό σταθμό Mir, ενώ η διάρκεια ζωής του αναμένεται να είναι τουλάχιστον 10 χρόνια. Σε μέγεθος θα είναι περίπου το ένα πέμπτο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ενώ θα μπορεί να φιλοξενεί σε μακροχρόνια βάση 3 αστροναύτες (έναντι 7 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό).

Ο θαλαμίσκος Tianhe θα φιλοξενεί τα κύρια διαμερίσματα των αστροναυτών. Στους θαλαμίσκους Wentian και Mengtian θα διεξάγονται τα πειράματα των διαστημικών αποστολών. Επιπλέον στον Wentian θα βρίσκονται το βασικό σημείο εισόδου – εξόδου για δραστηριότητες εκτός του διαστημικού σταθμού, ενώ θα χρησιμοποιείται για τη βραχυπρόθεσμη διαμονή των αστροναυτών κατά τη διάρκεια της εναλλαγής πληρωμάτων στον σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έστειλε τον πρώτο αστροναύτη της στο διάστημα το 2003. Το 2019 έστειλε ένα διαστημικό όχημα στη μακρινή πλευρά της Σελήνης, σε μια παγκόσμια πρώτη. Το 2020, ανέκτησε δείγματα από τη Σελήνη και τον επόμενο χρόνο προσγείωσε ένα μικρό ρομπότ στον Αρη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, China Daily

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...