Κίνα: Ένταση στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ – Επίσκεψη Γουέντι Σέρμαν

Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν
Φώτο Αρχείου / Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν / Πηγή: U.S. Department of State

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, στο πλαίσιο της επιδίωξης των ΗΠΑ να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, τροφοδοτούν με ένταση τις διμερείς σχέσεις. Νέα αφορμή για δηλώσεις δίνεται με αφορμή από την επίσκεψη που πραγματοποιεί εδώ και λίγες μέρες στην Κίνα η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Σίε Φενγκ, συναντώντας την Σέρμαν στη βόρεια πόλη Τιαντζίν εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες». Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι προσπαθεί να δαιμονοποιήσει την Κίνα και να της επιρρίψει την ευθύνη «για τα δικά τους δομικά προβλήματα». Κάλεσε παράλληλα τις ΗΠΑ να αλλάξουν «την εσφαλμένη αντίληψη και την επικίνδυνη πολιτική τους», λέγοντας πως «κατά βάση αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι Αμερικανοί βλέπουν στην Κίνα έναν κατά φαντασία εχθρό». Ενώ, σε συνέντευξή του στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο «Phoenix», ξεκαθάρισε ότι η Κίνα «ποτέ δεν θα δεχτεί πως μία χώρα, οποιαδήποτε χώρα, είναι ανώτερη από τις άλλες».

Η Σέρμαν έφτασε στην Κίνα την Κυριακή και μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντήσει και τον Κινέζο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι. Οι διαβουλεύσεις επιχειρούν να προετοιμάσουν το έδαφος για μία πιθανή συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών, Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, τον ερχόμενο Οκτώβρη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του G20.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...