Κίνα: Επίσκεψη των ΥΠΕΞ των 10 χωρών της ASEAN

Κίνα
Φώτο αρχείου / Πεκίνο, Κίνα / EUROKINISSI

Τους ΥΠΕΞ από τις χώρες της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) υποδέχθηκε τη Δευτέρα ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την καθιέρωση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού Πεκίνου – Ουάσιγκτον για ενίσχυση της παρέμβασής τους σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, ο Γι ανέφερε ότι Κίνα και ASEAN «έχουν δώσει ώθηση στην αρμονική και αμοιβαίου οφέλους συνεργασία, έχοντας οικοδομήσει έναν σημαντικό πυλώνα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έχοντας αναπτύξει μια πανίσχυρη μηχανή ανάπτυξης και ευημερίας και εγκαθιδρύοντας το πιο πετυχημένο παράδειγμα της περιφερειακής συνεργασίας σε Ασία – Ειρηνικό».

Ανάμεσα σε χώρες των μελών της ASEAN (Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες) υπάρχει άφθονος ορυκτός πλούτος, σημαντική γεωστρατηγική θέση, μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας για επενδύσεις κ.ο.κ. Η Κίνα διατηρεί σημαντικές διαφορές (εδαφικές και άλλες) με διάφορα μέλη της Ένωσης όπως π.χ. για την κυριαρχία σε τμήματα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, ωστόσο αποτελεί το βασικότερο εμπορικό εταίρο για όλες αυτές τις χώρες και προσπαθεί να διασφαλίσει πρόσθετα πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες «σοβαρές ανησυχίες» που εξέφρασε η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, για τη στρατιωτική βάση που αναπτύσσει η Κίνα στην Καμπότζη, σε περιοχή μάλιστα όπου το φθινόπωρο κατεδαφίστηκαν υποδομές όπου παλιότερα διεξάγονταν ασκήσεις ΗΠΑ – Καμπότζης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ υπενθύμισε στους ομολόγους του από την ASEAΝ ότι μέσα σε αυτήν την 30ετία το εμπόριο μεταξύ της χώρας του και της Ένωσης έχει αυξηθεί σχεδόν 80 φορές, συμπληρώνοντας ότι βασικό συστατικό αυτής της «επιτυχίας» είναι η «κατάλληλη αντιμετώπιση των διαφωνιών μας (…) μέσω του συντονισμού και μηχανισμών διαλόγου».

Την συνάντηση απασχόλησε και η κατάσταση στη Μιανμάρ, για την οποία τονίστηκε η σημασία να διατηρηθεί η αρχή «της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών».

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «εξαιρετικά άσχημη πολιτική πρόκληση» την εμφάνιση των Αμερικανών γερουσιαστών που έφτασαν στην Ταϊβάν με στρατιωτικό αεροπλάνο, για να ανακοινώσουν τη δωρεά 750.000 δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Πρόκειται για την πρώτη «δωρεά» εμβολίων των ΗΠΑ εκτός συνόρων και γίνεται στο πλαίσιο των γεωπολιτικών επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή έναντι της Κίνας. Χωρίς η επιδημιολογική κατάσταση στην Ταϊβάν να είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση, εντούτοις η γερουσιαστής Τάμι Ντάκγουορθ χαρακτήρισε «κρίσιμο για τις ΗΠΑ η Ταϊβάν να συμπεριληφθεί στην πρώτη ομάδα που θα λάβει εμβόλια».

Η τρίωρη παραμονή των γερουσιαστών στην Ταϊπέι περιέλαβε και επαφές με την ηγεσία της χώρας για «ζητήματα ασφάλειας».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά ενδεχόμενες συνομιλίες με την Ταϊβάν για την αναβάθμιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...