Κίνα: Η AUKUS «υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα σε Ασία – Ειρηνικό»

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
(Φωτό Αρχείου) Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / Πηγή: navalnews

Έντονα αντέδρασε η Κίνα στην απόφαση των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βρετανίας (AUKUS) να προχωρήσουν σε συνεργασία και για κατασκευή υπερηχητικών όπλων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, κατηγορώντας τες για «αύξηση των κινδύνων διάδοσης πυρηνικών όπλων» και «χτυπήματα στο διεθνές σύστημα μη εξάπλωσης» τέτοιων συστημάτων. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, σχολίασε ότι η επέκταση της τριμερούς συνεργασίας «υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα σε Ασία – Ειρηνικό» υποστηρίζοντας ότι «οι χώρες της περιοχής πρέπει να τεθούν σε υψηλό συναγερμό». Χαρακτήρισε δε την AUKUS «μια αγγλοσαξονική κλίκα» με «τελικό στόχο» τη δημιουργία αντιγράφου του ΝΑΤΟ σε Ασία – Ειρηνικό για να υπηρετηθούν η ηγεμονία και τα εγωιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Πίτερ Ντάτον, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δαπανήσει 2,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ (3,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας) για να αναβαθμίσει τους πυραύλους της και να αντιμετωπίσει το «ολοένα και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή, λόγω της «επιθετικότητας της Κίνας». Αναφερόμενος στις «πιθανότητες που υπάρχουν για σύγκρουση στον Ινδο-Ειρηνικό» συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» για το «πώς θα αποτρέψουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια και για να βοηθήσουμε στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, η Καμπέρα θα προχωρήσει στην απόκτηση πυραύλων αέρος – εδάφους με εκτεταμένη εμβέλεια, τύπου JASSM, για τα μαχητικά αεροσκάφη «F/A-18» και «F-35A», αλλά και πυραύλων «Naval Strike Missile» για τις φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά της και ναρκών για την προστασία των λιμανιών και των θαλάσσιων συνόρων της. Οι νέοι πύραυλοι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2024.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...