Κίνα: Η χώρα αφήνει το αποτύπωμά της στον Άρη

Από την προσελήνωση του κινεζικού ρομποτικού σκάφους Chang’e 5 στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης την 1η Δεκεμβρίου 2020 / πηγή: twitter.com/XHNews

Iχνη που μένουν στην αιωνιότητα. Οι φωτογραφίες που έστειλε το Κινεζικό ρομπότ Zhurong από τον πλανήτη Αρη γεμίζει σήμερα με υπερηφάνεια τη διαστημική υπηρεσία της πιο πολυπληθούς χώρας στον κόσμο.

Με τα ηλιακά πάνελ του σαν φτερά και τις δύο κάμερές του στο τέλος ενός μακριού λαιμού, το ρομπότ που μοιάζει με (τεράστιο) πτηνό φωτογράφισε τον εαυτό του δίπλα στην πλατφόρμα προσγείωσής του με τη βοήθεια μιας χωριστής κάμερας.

Αφού έφθασε στα μέσα Μαΐου έπειτα από ένα ταξίδι σχεδόν ενός έτους από τη Γη, το ρομπότ τράβηξε επίσης σε φωτογραφία τα ίχνη των έξι τροχών του πάνω στο έδαφος του κόκκινου πλανήτη. Είναι το «αποτύπωμα της Κίνας» στον Άρη, ανέφερε με προφανή ικανοποίηση η διαστημική υπηρεσία.

Με βάρος περίπου 240 κιλά, το Zhurong -ο θεός της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία- αναμένεται να καθοδηγήσει τις αναλύσεις του εδάφους και της ατμόσφαιρας και θα χαρτογραφήσει τον κόκκινο πλανήτη στη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του.

Η αποστολή του ρομπότ στον Άρη είναι μια πρωτιά για την ασιατική χώρα, που έγινε η δεύτερη στον κόσμο η οποία πέτυχε μια τέτοια επιχείρηση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο πλαίσιο και του ανταγωνισμού για την «κατάκτηση» του διαστήματος.

Πηγή: Newsbeast.gr

Δείτε ακόμα...