Κίνα- Ινδία: Συγκρούσεις στην κορυφή του κόσμου

Ιμαλάια- Ινδία

Νέο μέτωπο έχει ανοιχθεί στα Ιμαλάια, στις παραμεθόριες περιοχές Κίνας και Ινδίας. Οι δύο χώρες είχαν να οδηγηθούν σε σύγκρουση για δεκαετίες, πόσο μάλλον σε ανταλλαγή πυρών. Μετά το περιστατικό με τους νεκρούς Ινδούς στρατιώτες, γεγονός που ήταν απόρροια μιας κλιμακούμενης έντασης για εβδομάδες στην περιοχή, η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Τα τελευταία γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο στρατιωτικό πεδίο κατά μήκος της γραμμής του πραγματικού ελέγχου στις παραμεθόριες περιοχές Κίνας-Ινδίας.

Χάρτης με τη διαφιλονικούμενη περιοχή Galwan μεταξύ Κίνας και Ινδίας
Χάρτης με τη διαφιλονικούμενη περιοχή Galwan μεταξύ Κίνας και Ινδίας / Πηγή: Google Maps

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η Ινδία έχει μπει σε μία προσπάθεια να αναδείξει την στρατιωτική της δύναμη, έναντι της Κίνας, δεδομένου ότι έχει μπει σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του ινδικού στρατεύματος. Στο παρελθόν, η Κίνα με την Ινδία είχαν πάνω κάτω την ίδια στρατιωτική ικανότητα, γεγονός που σήμερα έχει αλλάξει και όσες φωνές πατούν πάνω σε αυτό για να αμφισβητήσουν την στρατιωτική υπεροχή της Κίνας, βασίζονται σε παρελθούσες αναλύσεις.

Αυτή τη στιγμή, η Κίνα έχει εκσυγχρονίσει το στράτευμα της, είναι σε θέση να απειλεί ανοιχτά τον αμερικάνικο στρατό, αλλά και να απειλεί τη θέση της Ρωσίας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, για το ποια είναι ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη. Βέβαια, η δύναμη που συγκεντρώνει η Κίνα στα χέρια της έχει να κάνει και με το ότι αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, με το ΑΕΠ της να είναι πενταπλάσιο από εκείνο της Ινδίας, αλλά και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ να παρουσιάσει μόνο 1% ύφεση στην οικονομία της είναι απόδειξη για την υπεροχή της. Η Κίνα δεν θέλει να κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή. Μια λογική επιδίωξη της Κίνας, διότι αυτή τη στιγμή τα εχθρικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει απλώνονται κατά μήκος της έκτασής της, οπότε θα ήθελε να εξασφαλίσει μια ομαλότερη κατάσταση στα δυτικά της, αν εξαιρέσουμε βέβαια το Θιβέτ.

Σαφώς βέβαια και κύκλοι στην Ινδία θα ήθελαν να καρπωθούν από τα πολλά εχθρικά μέτωπα που η Κίνα έχει να αντιμετωπίσει, για να διαταραχθεί η σταθερότητα που υπάρχει στην περιοχή. «Σύμφωνα με αναφορές των ινδικών μέσων ενημέρωσης, η Ινδία έδωσε «πλήρη ελευθερία δράσης» σε διοικητές που αναπτύχθηκαν κατά μήκος της γραμμής πραγματικού ελέγχου (LAC) για να «χειριστούν καταστάσεις σε τακτικό επίπεδο». Επιπλέον, οι διοικητές δεν θα δεσμεύονταν πλέον από περιορισμούς στη χρήση πυροβόλων όπλων σε “εξαιρετικές καταστάσεις”. Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ινδίας, με ομάδες εθνικιστών να προβαίνουν τόσο σε κινητοποιήσεις εναντίον της Κίνας, όσο και σε μποϊκοτάζ κινέζικων προϊόντων.

Οι εξελίξεις αυτές διαμορφώνουν ένα νέο κάδρο, και οδηγούν στην ανάδυση νέων ανταγωνισμών που ενδεχομένως να εξελιχθούν και σε πιο έντονη σύγκρουση, απόδειξη ότι οι αντιθέσεις στην περιοχή των Ιμαλαϊων είναι όλο και περισσότερες.

Φ.Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...