Κίνα – ΗΠΑ τεταμένες σχέσεις

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ανώτερος συνταγματάρχης Wu Qian, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κίνας ανέφερε ότι ο κινεζικός στρατός δεν θα χορέψει στο ρυθμό που θέλουν οι ΗΠΑ, ούτε θα αποδεχθεί την απερίσκεπτη συμπεριφορά του.

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών – Κίνας και ΗΠΑ – δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αντιμετωπίζουν μια «ασυνήθιστα σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση», από τότε που καθιερώθηκαν και επισήμως οι διπλωματικές τους σχέσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ‘70. Κατηγόρησε επίσης, τις ΗΠΑ ότι συνεχίζουν να προκαλούν προβλήματα και προκλήσεις, υπονομεύοντας σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, καθώς και τις σχέσεις μεταξύ στρατιωτικών και διμερών δεσμών.

«Η Κίνα δεν θα χορέψει στο ρυθμό που θέλουν οι ΗΠΑ, ούτε θα αποδεχθούμε την απερίσκεπτη συμπεριφορά της», είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα λάβει «ισχυρά μέτρα» για να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα.
«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν πραγματικά να επεκτείνουν το στρατηγικό της όραμα, να δουν την ανάπτυξη της Κίνας με ορθολογισμό και ανοιχτό μυαλό, και να αποσυρθούν από το βάλτο του άγχους και της παράνοιας», δήλωσε ο Wu.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους δύο στρατούς να διατηρήσουν την επικοινωνία τους, ενισχύοντας το διάλογο και την αποτροπή κινδύνων, προκειμένου να υπάρξει για συνεργασία που θα οδηγεί στη διατήρηση σταθερών σχέσεων.

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο έτος υπάρχει προγραμματισμός για πιθανή επίσκεψη του υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper, στην Κίνα, γεγονός που όπως ανέφερε τα υπουργεία και των δύο χωρών εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή για να συντονίζουν την εκδήλωση. «Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες και να δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα για την επίσκεψη», τόνισε ο Wu Qian, έπειτα από ερώτηση που του τέθηκε.

Από ότι φαίνεται η κατάσταση στον Ειρηνικό, οξύνεται ακόμη περισσότερο, στο φόντο των επερχόμενων αμερικάνικων εκλογών και ως συνέχεια της αποχώρησης Αμερικανών διπλωματών, με το κλείσιμο πρεσβειών στην Κίνα. Ούτως ή άλλως ακόμη και οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Αμερικανών υποψηφίων, κάτι που καθιστά και την κινέζικη πλευρά θεατή. Θεατή, όμως, που προσπαθεί να παρέμβει και να έχει κέρδος από αυτή την εσωτερική διαμάχη.

Πάντως και οι δηλώσεις στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης και λοιπών διπλωματών επιβεβαιώνουν ότι το μεγάλο ενδιαφέρον των ΗΠΑ, έχει μεταφερθεί από την Ανατολική Μεσόγειο στον Ειρηνικό Ωκεανό, απόδειξη ότι το ενδιαφέρον κι άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών προσανατολίζεται εκεί. Αποτέλεσμα απολύτως φυσιολογικό, αφού οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στην ιμπεριαλιστική Κίνα και την Αμερική αυξάνονται συνεχώς.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πριν η μετά από τις εκλογές θα γίνει η αναμενόμενη επίσκεψη στην Κίνα; Για να μην γίνουμε μάντεις, ας αφήσουμε τις ίδιες τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα να μιλήσουν εν καιρώ… Όχι βέβαια ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση στην ουσία των πραγμάτων, αλλά έτσι κουβέντα να γίνεται!

Φ.Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...