Κίνα και Ρωσία, «καθοριστικοί αντίπαλοι» των ΗΠΑ

Θάλασσα Φιλιππίνων και Νότια Κινεζική Θάλασσα - Νήσος Γκουάμ (Φιλιππίνες) - Βάση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ
Θάλασσα Φιλιππίνων και Νότια Κινεζική Θάλασσα – Νήσος Γκουάμ (Φιλιππίνες) – Βάση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ / Πηγή: Google maps

Κίνα και Ρωσία θεωρούνται «καθοριστικοί αντίπαλοι» των ΗΠΑ, με την πρώτη να παρουσιάζει την «πιο πιεστική μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή», αναφέρει νέα σημαντική έκθεση από τους επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, προειδοποιώντας πως «η διεθνής τάξη (δηλαδή η κυριαρχία των ΗΠΑ) που βασίζεται σε κανόνες δέχεται επίθεση και πάλι» και το «περιβάλλον ασφαλείας» έχει αλλάξει δραματικά από το 2015.

Το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα ισχυροποιηθούν απέναντι σε «πράξεις επιθετικότητας, επεκτατισμού και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου», κατηγορώντας ειδικότερα την Κίνα για επεκτατικές φιλοδοξίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Η Κίνα είναι ο μόνος αντίπαλος με συνδυασμένη οικονομική και στρατιωτική δυναμική που παρουσιάζει μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη πρόκληση για τις ΗΠΑ», αναφέρει η έκθεση.

Η Κίνα «επιδιώκει να διαβρώσει τη διεθνή θαλάσσια διακυβέρνηση, να αρνηθεί την πρόσβαση σε παραδοσιακούς κόμβους υλικοτεχνικής υποστήριξης, να εμποδίσει την ελευθερία των θαλασσών, να ελέγξει τη χρήση βασικών σημείων ελέγχων, να αποτρέψει τη δέσμευσή μας σε περιφερειακές διαφορές και να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον προτιμώμενο εταίρο χωρών σε όλο τον κόσμο», τονίζεται.

Η Κίνα ενισχύει και επεκτείνει την στρατιωτική της δύναμη. Η ναυτική της δύναμη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, παράλληλα εντείνει επιθετικά τις επεκτατικές της επιδιώξεις στη Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, πραγματοποιώντας συχνά στρατιωτικές ασκήσεις και στα Στενά της Ταϊβάν. Χαρακτηριστικά, η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλα τα νησιά της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, ενώ οι εδαφικές αξιώσεις αμφισβητούνται από άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Βιετνάμ, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και το Μπρουνέι.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ εξίσου αύξησαν τη ναυτική τους δραστηριότητα στην περιοχή και επέβαλαν κυρώσεις κατά της Κίνας, στέλνουν πλοία στην περιοχή όλο και πιο συχνά, στο πλαίσιο της λεγόμενης «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

«Οι παγκοσμίως αναπτυγμένες ναυτικές δυνάμεις μας αλληλεπιδρούν καθημερινά με κινεζικά και ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη», ανέφερε το έγγραφο, αποκαλύπτοντας την ένταση στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, σημειώνοντας την «αυξανόμενη επιθετικότητά τους» και αποκαλώντας την Κίνα «την πιο πιεστική, μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή».

Η έκθεση του Πενταγώνου κατηγορεί Ρωσία και Κίνα ότι στοχεύουν στην υπονόμευση του διεθνούς συστήματος με στόχο να το αναδιαμορφώσουν προς όφελός τους και προβλέπει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία πιθανότατα θα προσπαθήσουν να καταλάβουν έδαφος πριν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εκσυγχρονίσουν τη ναυτική τους δύναμη με μικρότερα, πιο ευκίνητα και ακόμη και με τηλεκατευθυνόμενα πλοία, με στόχο να διατηρήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας στην περιοχή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πραγματοποιούν κοινές περιπολίες στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, στη βάση της στρατιωτικής συνεργασίας 2020. Οι αεροπορικές περιπολίες πραγματοποιούνται για να εμβαθύνουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας, να αυξήσουν το επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και να βελτιώσουν τις δυνατότητές τους για τη λήψη κοινών μέτρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Την περασμένη βδομάδα σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2 ρωσικά βομβαρδιστικά «Tu-95MS» και 4 κινεζικά «H-6K» πραγματοποίησαν τη δεύτερη κοινή αεροπορική περιπολία στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Οι περιπολίες προκάλεσαν την αντίδραση της Νότιας Κορέας, που σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη, καταγγέλλοντας πως τα ρωσικά και κινεζικά αεροσκάφη εισέβαλαν στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Νότιας Κορέας (KADIZ).

Ενώ σύμφωνα με το «Reuters», οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με την Κίνα στο τομέα των επικοινωνιών, προειδοποιούν τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού για «απειλές για την ασφάλεια» που θέτει η προσφορά μιας κινεζικής εταιρείας για κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού διαδικτύου, μέρος ενός διεθνούς αναπτυξιακού έργου στην περιοχή. Τα υποθαλάσσια καλώδια, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων από τους δορυφόρους, έχουν αναδειχθεί ως ένα ακόμη «μέτωπο» σύγκρουσης των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, δεδομένου του κεντρικού τους ρόλου στις διεθνείς επικοινωνίες.

Ο κινεζικός όμιλος «Huawei Marine», που διαχωρίστηκε τυπικά πρόσφατα από τη «Huawei Technologies», έχει υποβάλει προσφορά μαζί με τη γαλλική «Alcatel Submarine Networks» (ASN), τη φινλανδική «Nokia» και την ιαπωνική EC, για το έργο αξίας 72,6 εκατ. δολαρίων που υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), σημειώνει το δημοσίευμα.

Το έργο έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση των επικοινωνιών με τα νησιωτικά έθνη του Ναουρού, των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας (FSM) και του Κιριμπάτι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε διπλωματικό σημείωμα στην FSM τον Ιούλη, εκφράζοντας «στρατηγικές ανησυχίες» για το έργο, αναφέροντας τις ίδιες ενστάσεις που αφορούν και τα δίκτυα 5G της «Huawei», δηλαδή ότι «Huawei Marine» και άλλες κινεζικές εταιρείες συνεργάζονται με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας.

Αυτό το σημείωμα ακολούθησε μια προηγούμενη προειδοποίηση προς τη Μικρονησία και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς από την κυβέρνηση του Ναουρού, σύμμαχο της Ταϊβάν στον Ειρηνικό, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία αποστάτη, σχετικά με τη συμμετοχή της «Huawei Marine» στο έργο, σύμφωνα με το Reuters.

Η κυβέρνηση FSM δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με εταίρους του έργου, «ορισμένοι από τους οποίους έχουν σημειώσει την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα υποθαλάσσια καλωδιακά δίκτυα δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Εδώ να σημειωθεί ότι όπως προβλέπει το Σύμφωνο της Ελεύθερης Ένωσης, μια συμφωνία δεκαετιών μεταξύ των ΗΠΑ και χωρών του Ειρηνικού, οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την άμυνα και την ασφάλεια των FSM.

Το τρίτο νησιωτικό έθνος που συμμετέχει στο έργο, το Κιριμπάτι, βλέπει θετικά την προσφορά της «Huawei Marine» μετά την περσινή διακοπή των διπλωματικών δεσμών με την Ταϊβάν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είπε πως οι ΗΠΑ λεηλατούν και λοιδορούν τις κινεζικές εταιρείες.

Το έργο περιπλέκεται περαιτέρω με την προγραμματισμένη σύνδεσή του με το υποθαλάσσιο καλώδιο HANTRU-1, που χρησιμοποιείται κυρίως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και προσγειώνεται στο Γκουάμ, μια επικράτεια των ΗΠΑ με σημαντικά στρατιωτικά πλεονεκτήματα.

Η «Huawei», παγκόσμιος κατασκευαστής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών, έχει υποστεί επανειλημμένα κυρώσεις και καταγγελίες των ΗΠΑ ότι τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από την Κίνα για κατασκοπεία, ενώ το θέμα της μη συνεργασίας με την «Huawei» μπαίνει επιτακτικά και από το ΝΑΤΟ.

Το 2018, η Αυστραλία πλήρωσε σε μεγάλο βαθμό ένα υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα διαδικτύου για τους γείτονες του Ειρηνικού, την Παπούα Νέα Γουινέα και τα Νησιά Σολομώντος, τερματίζοντας ανταγωνιστικά σχέδια της «Huawei».

Η ραγδαία ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Κίνα ή από την Κίνα είναι ακόμη ένα στοιχείο μεγάλου ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 31 Οκτώβρη, 124 εκατομμύρια smartphone 5G είχαν αποσταλεί από εργοστάσια σε εμπόρους λιανικής σε όλη την Κίνα. Αυτό είναι εντυπωσιακό, δεδομένου ότι οι εμπορικές υπηρεσίες 5G κυκλοφόρησαν εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με την Ακαδημία Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Κίνας, «δεξαμενή σκέψης» που συνδέεται με το υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής.

Πηγή: «Ριζοσπάστης»Δείτε ακόμα...