Κίνα και Σουδάν

Το Σουδάν είναι μία ακόμη από τις χώρες με τις οποίες η Κίνα έχει αναπτύξει οικονομικές σχέσεις, οι οποίες χρονολογούνται στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Οι επενδυτικές δραστηριότητες της Κίνας στη συγκεκριμένη χώρα αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο, τον κλάδο της μεταποίησης και φυσικά της ενέργειας. Περισσότερες από 120 κινεζικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις, γεγονός που καθιστά την Κίνα τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και επενδυτή του Σουδάν και της χώρας που πραγματοποιεί τα περισσότερα έργα στο Σουδάν.

«Ορόσημο» της συνεργασίας Κίνας – Σουδάν θεωρήθηκε η συνεργασία για τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης βιομηχανίας πετρελαίου. Η συνεργασία αυτή έδωσε την ώθηση για τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης βιομηχανίας βαμβακιού. Κινέζικες επιχειρήσεις από κοινού με τους Σουδανούς αγρότες φύτεψαν τεράστιες εκτάσεις με βαμβάκι. Παράλληλα, η Κίνα λόγω της παραγωγής του ανθελονοσιακού φαρμάκου που παράγεται από την Shanghai-Sudan Pharmaceutical Limited Company, έχει συμβάλει και στην προστασία, αλλά και στη θεραπεία του σουδανικού λαού από την ελονοσία. Άξιου ενδιαφέροντος πάντως είναι το γεγονός, ότι πέραν των άλλων εμπορευμάτων, εξάγει στο Σουδάν και στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Είναι γνωστό ότι στην ήπειρο της Αφρικής προσπαθούν να επέμβουν πολλά ιμπεριαλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, με την Κίνα να κατέχει μία από τις πιο σημαντικές θέσεις. Εξάλλου, όπως αναφέρονται και στις Θέσεις του 21ου Συνεδρίου: «Στοιχείο που πιο έντονα χαρακτηρίζει τις διεθνείς σχέσεις είναι η όξυνση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που εκτός του οικονομικού υπόβαθρου έχει άμεση αντανάκλαση σε πολιτικό – διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο».

Φαίη Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...