Κίνα: Κυρώσεις σε αμερικανικούς κολοσσούς ως απάντηση στον «μονομερή εκφοβισμό» των ΗΠΑ

Κίνα ΗΠΑ

Κυρώσεις σε βάρος αμερικανικών κολοσσών όπως οι Lockheed Martin και Raytheon ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Κίνας, ως απάντηση σε «μονομερή εκφοβισμό και οικονομικό καταναγκασμό που πλήττει σοβαρά τα θεμιτά και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κινεζικών επιχειρήσεων, θεσμών και προσώπων», όπως ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

Ακόμα το Πεκίνο κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «επιβάλλουν αδιακρίτως παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών που δήθεν συνδέονται με τη Ρωσία». Πρόσθεσε δε ότι «σεόλη αυτή τη χρονική διάρκεια οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν» και ότι οι πωλήσεις αυτές «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας και μόνης Κίνας (…) και αποτελούν σοβαρή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας , πλήττοντας σοβαρά την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της».

Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις αφορούν και δέκα υψηλόβαθμα στελέχη.

Τη Τρίτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να απαντήσουν στις βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας με «στρατηγικό και ενιαίο τρόπο», ώστε να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των κατασκευαστών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, η Αμερικανίδα αξιωματούχος από τη Φρανκφούρτη όπου βρέθηκε, μίλησε για τη σημασία της αμερικανοευρωπαϊκής συμμαχίας και είπε ότι η «πλεονάζουσα βιομηχανική ικανότητα» της Κίνας απειλεί τόσο τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. «Η βιομηχανική πολιτική της Κίνας μπορεί να φαίνεται απομακρυσμένη καθώς καθόμαστε εδώ σε αυτή την αίθουσα, αλλά αν δεν αντιδράσουμε στρατηγικά και ενωμένα, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τόσο στις χώρες μας όσο και σε όλο τον κόσμο μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...