Κίνα: Κυρώσεις σε πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

σημαία των ηπα και σημαία της κίνας

Η Κίνα ενέταξε χθες την αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin» καθώς και τη «Raytheon Missile and Defense Corp» (θυγατρική της επίσης αμερικανικής «Raytheon Technologies») σε έναν «κατάλογο αναξιόπιστων οντοτήτων», αποκλείοντας τις εν λόγω εταιρείες από εισαγωγές και εξαγωγές που σχετίζονται με την Κίνα.

«Lockheed Martin» (η κατασκευάστρια των F-35 και F-22) και «Raytheon Technologies» (η κατασκευάστρια των πυραύλων «AIM-9X Sidewinder») μπαίνουν στο στόχαστρο της κινεζικής ηγεσίας, επειδή έχουν πουλήσει οπλικά συστήματα στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν το οποίο η Κίνα διεκδικεί ως κινεζικό.

Ωστόσο, το Πεκίνο προχωρά στην εν λόγω κίνηση σε μια μάλλον όχι τυχαία χρονική συγκυρία, με φόντο την -αδικαιολόγητη και προκλητική, σύμφωνα με την κινεζική πλευρά- κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού που είχε βρεθεί να πετά πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω κατάρριψη έγινε στις 4 Φλεβάρη από αμερικανικό F-22 με πύραυλο «AIM-9X Sidewinder».

«Lockheed Martin» και «Raytheon» δεν πωλούν όπλα στην Κίνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους νέους περιορισμούς που δηλώνει ότι πρόκειται να θέσει σε ισχύ, το Πεκίνο απαγορεύει στις εν λόγω εταιρείες να επενδύουν στην Κίνα και στα ανώτερα στελέχη τους να εισέρχονται στη χώρα, ακυρώνει τις άδειες παραμονής του προσωπικού τους που ενδέχεται να βρίσκεται στην Κίνα και επιβάλλει στις «Lockheed Martin» και «Raytheon» πρόστιμα με συνολικό ύψος διπλάσιο της αξίας των όπλων που έχουν πουλήσει στην Ταϊβάν.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...