Κίνα: Μεγάλες κινητοποιήσεις στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone

Εργάτες στο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα, που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple
Φώτο αρχείου / Εργάτες στο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα, που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple

Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα, που ανήκει στη Foxconn της Ταϊβάν, εξωτερικό προμηθευτή της Apple.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν, όπως η εντατικοποίηση της εργασίας, το κακής ποιότητας φαγητό που τους παρέχεται, ή ακόμη για το ότι δεν πληρώθηκαν μπόνους που τους είχαν υποσχεθεί.

Στο τεράστιο εργοστάσιο, που βρίσκεται στην Τζέγκτζου, στην επαρχία Χενάν (κεντρικά), απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι.

Στην εγκατάσταση εφαρμόζεται το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος», στο πλαίσιο του οποίου οι εργάτες αναγκάζονται να ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Τζέγκτζου.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν και σε διαδηλώσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής.

Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων έχει οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί προβλήματα στην παραγωγή. Η Apple ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οι παραδόσεις του νέου τηλεφώνου της, του iPhone 14, θα είναι χαμηλότερες των προσδοκώμενων το αμέσως προσεχές διάστημα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...