Κίνα: Μελετά «ευκαιρίες» στα νέα δεδομένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Χάρτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Χάρτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας / Πηγή: Liam Read on Unsplash

Κινήσεις σε διάφορες κατευθύνσεις, από την ίδια την Κίνα αλλά και από ισχυρές χώρες με τις οποίες διατηρεί σημαντικές διαφορές, μελετά το Πεκίνο, επιχειρώντας να αξιοποιήσει «ευκαιρίες» από τα νέα δεδομένα από την όξυνση της αντιπαράθεσης Δύσης – Ρωσίας.

Είναι ενδεικτικές οι επισημάνσεις του πρέσβη της Κίνας στη Μόσχα, Ζανγκ Χανούι, ο οποίος μιλώντας σε συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρήσεων ανέφερε ότι «η τρέχουσα διεθνής κατάσταση είναι σύνθετη» και «μεγάλες εταιρείες αντιμετωπίζουν μέγιστες προκλήσεις ή ακόμα και διακοπές σε πληρωμές και στον εφοδιασμό τους», για να προσθέσει ότι «είναι η ώρα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο οι ιδιωτικές εταιρείες». Πρόσθεσε δε ότι η κινεζική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για προσαρμογές που απαιτεί η «νέα κατάσταση», αναφερόμενος ειδικά στις «εφοδιαστικές αλυσίδες» και τις «προκλήσεις στις πληρωμές», καλώντας δε και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων να «προσαρμοστούν» στη νέα κατάσταση.

Στο μεταξύ, ο κινεζικός Τύπος εστιάζει μεταξύ άλλων σε διεργασίες με τις οποίες αλληλεπιδρά η προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν νέες συμμαχίες. Καθόλου τυχαία η «Λαϊκή Ημερησία» προχτές διάλεξε να σχολιάσει την «κριτική του Μπάιντεν για την ουδετερότητα της Ινδίας», υποστηρίζοντας ότι αυτή «εκθέτει την υποκρισία των ΗΠΑ» και τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ως ανεξάρτητη χώρα, η Ινδία έχει το δικαίωμα να παίρνει διπλωματικές αποφάσεις σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και την πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτό οι ΗΠΑ δεν το αποδέχονται».

Ακόμα, συμπλήρωνε: «Από στρατηγικό εγωισμό, η Ουάσιγκτον πυροδοτεί τις φλόγες στην ουκρανική κρίση και αναζητά κέρδη (…) Το αληθινό πρόσωπο της Ουάσιγκτον αποκαλύφθηκε: Αναγκάζει συμμάχους και εταίρους να διαλέξουν πλευρά ανεξάρτητα από τις δικές τους ανησυχίες και τα δικά τους συμφέροντα, κάτι που θα κάνει αυτές τις χώρες να είναι πιο προσεκτικές στην ανάπτυξη σχέσεων με τις ΗΠΑ στο μέλλον. Το αποκαλούμενο ενωμένο αντι-ρωσικό “δημοκρατικό μέτωπο” δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί».

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλουτοκρατία εξακολουθεί να προβληματίζεται για την επιλογή της Ινδίας να μη συντάσσεται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος σε επιχειρηματική συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, μίλησε για το «ενωμένο μέτωπο» που – όπως ισχυρίστηκε – «υπάρχει σε όλο το ΝΑΤΟ και στον Ειρηνικό», αλλά όταν αναφέρθηκε στην QUAD για να υποστηρίξει ότι «η Ιαπωνία έχει σταθεί εξαιρετικά σθεναρή ως προς τους όρους αντιμετώπισης της επιθετικότητας του Πούτιν – το ίδιο και η Αυστραλία», δεν μπόρεσε να παρακάμψει την Ινδία, χαρακτηρίζοντάς την «πιθανή εξαίρεση» και «κάπως τρεμάμενη στο θέμα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...