Κίνα: Μέτρα υπεράσπισης των εταιρειών της λόγω των κυρώσεων

Σανγκάη, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Σανγκάη, Κίνα / Πηγή: unsplash – φωτογράφος: Hanny Naibaho

«Ορισμένες χώρες έχουν εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προκαλώντας εμπόδια στο εμπόριο και την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Ορισμένες ξένες εταιρείες παραβιάζουν αρχές της αλληλεπίδρασης της αγοράς και ασκούν πίεση σε κινεζικές εταιρείες ζητώντας να “διαλέξουν πλευρές”» δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Σου Ζουετένγκ. «Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα υπερασπιστεί τα έννομα συμφέροντα των εταιρειών της», πρόσθεσε.

Οπως επανέλαβε το Πεκίνο δεν έχει πρόθεση να υιοθετήσει τέτοιες κυρώσεις, δηλώνοντας ότι «είμαστε αντίθετοι σε οποιουσδήποτε περιορισμούς που επιβλήθηκαν μονομερώς χωρίς να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο». Τόνισε δε ότι την κινεζική πλευρά θα συνεχίσουν να καθοδηγούν οι γενικώς αποδεκτοί διεθνείς κανόνες, όπως και ότι αυτή θα συνεχίσει να ενισχύει το παγκόσμιο σύστημα ελεύθερου εμπορίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αλ. Σεργκέεφ, δήλωσε από το βήμα της Διάσκεψης «Διεθνείς ψηφιακές σχέσεις 2022» ότι – εκτός από τους Δυτικούς – «δυστυχώς και οι Κινέζοι επιστήμονες συνάδελφοί μας έχουν επίσης πατήσει το κουμπί της “παύσης” και τον τελευταίο μήνα δεν κατορθώσαμε να συνεχίσουμε διάφορες σοβαρές συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι είχαμε εξαιρετική συνεργασία σε τακτική βάση». Πρόσθεσε ότι στόχος είναι η συνέχιση της συνεργασίας και γι’ αυτό «το σωστό είναι να συμπεριφερόμαστε χωρίς να υποχωρούμε σε προκλήσεις, χωρίς να διαρρηγνύουμε δεσμούς και να διατηρούμε ό,τι είχαμε όπου αυτό είναι εφικτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...