Κίνα: «Νέες συνθήκες» για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η προσέγγιση της Κίνας απέναντι στον κορονοϊό βρίσκεται ενώπιον «νέων συνθηκών και νέων καθηκόντων», χάρη στον λιγότερο επικίνδυνο χαρακτήρα της παραλλαγής «Ομικρον» του SARS-CoV-2 και την πρόοδο του εμβολιασμού, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (NHC) Σουν Τσουνλάν.

Ηδη σε περιοχές όπως στη βιομηχανική μεγαλούπολη Γκουανγκτζού, όπου τις προηγούμενες βδομάδες εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα, έγινε άρση μέτρων περιορισμού μετακινήσεων κ.λπ. Στην εν λόγω πόλη χτες ανακοινώθηκαν 35.800 εγχώρια κρούσματα σε συνολικό πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, αλλά με τη μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων να είναι ασυμπτωματικοί. Η Επιτροπή ανακοίνωσε για την περιφέρεια αυτή ότι με εξαίρεση κάποιες συνοικίες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», οι άλλες «θα αντιμετωπίζονται ως ζώνες χαμηλού κινδύνου». Χαλάρωση μέτρων ανακοινώθηκε επίσης στην πόλη Τσονγκίνγκ στην κεντρική Κίνα, όπου σύμφωνα με νέες οδηγίες οι επαφές κρουσμάτων «με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» μπορούν να μένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους και να μην πηγαίνουν υποχρεωτικά σε κέντρα καραντίνας.

Σημειωτέον, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας αλληλεπιδρούν και με την οικονομική δραστηριότητα, τη λειτουργία μεγάλων μονάδων παραγωγής κ.λπ., με συνέπειες για πολυεθνικούς κολοσσούς με παρουσία σε όλες τις ηπείρους.

Η διαφαινόμενη «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ωστόσο, καταγράφεται αμέσως μετά τις πρόσφατες διαμαρτυρίες σε μια σειρά πόλεις και περιοχές της Κίνας, στο επίκεντρο των οποίων τέθηκαν τα εν λόγω μέτρα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πέντε άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά σε πολυώροφο κτιριακό συγκρότημα στην πόλη Σιάν, στη βορειοδυτική επαρχία Σαανσί. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο τραγικό περιστατικό στη Σιντζιάνγκ αξιοποιήθηκε για τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με πολλούς να συνδέουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων με την καθυστερημένη άφιξη σωστικών συνεργείων στο σημείο.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...