Κίνα: Ο Λι Τσιανγκ καταγγέλει την πολιτική «περικύκλωσης» και «καταστολής» από τις ΗΠΑ

Κίνα - Πεκίνο
Φώτο Αρχείου / Το “Παλάτι του Λαού” Κίνα – Πεκίνο / Πηγή: Eurokinissi

Ως νούμερο – ένα στόχο έχουν θέσει οι ΗΠΑ την Κίνα στον σκληρό ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία σε οικονομικό επίπεδο, με την Κίνα να κάνει λόγο για πολιτική «περικύκλωσης» και «καταστολής». Ο νέος πρωθυπουργός της Κίνας Λι Τσιανγκ κατήγγειλε αυτή την πολιτική των ΗΠΑ εναντίον της χώρας του, με φόντο τις συνεχιζόμενες εντάσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ειδικά για την Ταϊβάν.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε να καταφέρουμε μεγάλα πράγματα», είπε στον Τύπο ο κ. Λι, συμπληρώνοντας πως «η περικύκλωση και η καταστολή δεν είναι λύση» και «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος εκφράστηκε την ημέρα που ολοκληρώνονται οι ετήσιες εργασίες του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου, του κινεζικού κοινοβουλίου, προειδοποίησε ακόμη πως θα είναι δύσκολο για τη χώρα του να επιτύχει φέτος τον στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας της να φθάσει «περί το 5%» του ΑΕΠ, παρότι το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα που έχουν ανακοινωθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

«Η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη περί το 5% δεν θα είναι εύκολη, φοβάμαι, θα απαιτήσει πολλές προσπάθειες», ανέφερε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τον διορισμό του προχθές Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...