Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ επανεξελέγη Πρόεδρος

Σι Τζινπίνγκ - Πρόεδρος Κίνας
Φώτο Αρχείου / Σι Τζινπίνγκ – Πρόεδρος Κίνας – Από παλιότερη επίσκεψη στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Την ομόφωνη επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ, στην Προεδρία της Κίνας για τρίτη συναπτή θητεία, διάρκειας πέντε ετών, επικύρωσε χθες το κινεζικό κοινοβούλιο.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε παράλληλα τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό. Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.

Ακόμη, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί νέα επιτροπή οικονομικής εποπτείας, με αρμοδιότητες που ως τώρα ανήκαν στην κεντρική τράπεζα.

Ανησυχία για την αναβάθμιση της Κίνας «έναντι της ισχύος και επιρροής των ΗΠΑ»

Την ίδια ώρα, η διορισμένη από την κυβέρνηση Μπάιντεν διευθύντρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, μιλώντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, για τις «παγκόσμιες απειλές» για την «ασφάλεια» της χώρας, δήλωσε ότι η Κίνα, «η οποία προκαλεί ολοένα και περισσότερο τις ΗΠΑ σε οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, παραμένει προτεραιότητά μας».

Η σχετική έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά μεταξύ άλλων ότι, «παρά τις διεθνείς αντιδράσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα θα διατηρήσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία, σε διπλωματικό, αμυντικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο, στην προσπάθειά της να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ, έστω και αν περιορίσει τη δημόσια υποστήριξή της».

Η Χέινς υπογράμμισε πως το κυβερνών κόμμα της Κίνας «πείθεται ολοένα και περισσότερο» ότι θα αναδείξει τη χώρα σε παγκόσμια δύναμη, «εις βάρος της ισχύος και της επιρροής των ΗΠΑ». Επισήμανε δε ότι «τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα, καθώς ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία εντείνεται, για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί ο κόσμος».

Αναφορικά με την Ουκρανία, η έκθεση αναφέρει ότι ο πόλεμος εγκυμονεί «μεγάλο κίνδυνο» ακόμα και για μια σύγκρουση Ρωσίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

«Λάδι στη φωτιά» από την επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, «λάδι στη φωτιά» των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να προσθέσει η επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, στις ΗΠΑ – ή η «διέλευσή» της όπως αναφέρεται στις σχετικές διατυπώσεις – όπου θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Μάλιστα, εδώ και μέρες συζητιέται το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε ότι «οι διελεύσεις από τις ΗΠΑ ανώτερων Ταϊβανέζων αξιωματούχων είναι σύμφωνες με την πολιτική που εφαρμόζουμε εδώ και πολύ καιρό και με τις ανεπίσημες αλλά ισχυρές σχέσεις μας με την Ταϊβάν». Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο σε αυτό. Συμμορφώνεται απόλυτα προς το status quo», θυμίζοντας πως η Τσάι Ινγκ-γουέν έκανε «διελεύσεις» από τις ΗΠΑ έξι φορές από το 2016.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, «Reuters», Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...