Κίνα: Οργή για την επίσκεψη του προέδρου της Γερουσίας της Τσεχίας στην Ταϊβάν

Βραδυνή εικόνα της Τάιπέι - Ταϊβάν
Φώτο Αρχείου / Βραδινή εικόνα της Τάιπέι – Ταϊβάν / Πηγή: Pexels

Ο Βίστριτσιλ έφθασε στην Ταϊπέι χθες Κυριακή. Τόνισε πως η επίσκεψή του είχε σκοπό προωθήσει τους δεσμούς μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών και ότι η Τσεχία δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει, παρ’ όλες τις ενστάσεις του Πεκίνου.

Απο την πλευρά της η Κίνα, σε ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, τονίζει οτι «Θα φροντίσουμε να πληρώσει βαρύ τίμημα για τη μυωπική συμπεριφορά του και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό του», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον Ουάνγκ, η αμφισβήτηση της θέσης της ενιαίας Κίνας ισοδυναμεί με το «γίνεται κανείς εχθρός του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων», ενώ η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός λαός δεν θα ανεχθούν αυτή την «ανοικτή πρόκληση» από πλευράς του προέδρου της Γερουσίας της Κίνας και των αντικινεζικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω του.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της ολότητάς της, κάτι που το Πεκίνο αξιώνει ρητώς από όλες τις χώρες που συνάπτουν σχέσεις μαζί του να υιοθετούν και να τηρούν. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της που αποσκίρτησε, με την οποία κατά συνέπεια δεν μπορούν να συνάπτονται διακρατικές σχέσεις.

Η Ταϊβάν αξιοποιείται απο άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ΗΠΑ,ΕΕ, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με την Κίνα, για την αποδύναμωσή της στην παγκόσμια οικονομία, η οποία απειλεί τις ΗΠΑ απο την πρωτοκαθεδρία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...