Κίνα: Παραβίασης της ADIZ της Ταϊβάν με 30 αεροσκάφοι

Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-11 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνα
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-11 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας / Πηγή: PLA Air Force

Η Κίνα προχώρησε σήμερα στη δεύτερη μεγαλύτερη το τρέχον έτος παραβίαση της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (ή ADIZ, από το ακρώνυμο του όρου air defense identification zone στα αγγλικά). Σύμφωνα με την Ταϊπέι, είσηλθαν στην περιοχή της 30 αεροσκάφοι της Πολεμικής της Αεροπορίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων 20 καταδιωκτικών. Η παραβίαση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την 23η Ιανουαρίου, όταν 39 αεροσκάφη παραβίασαν την ADIZ της νήσου. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι διέταξε εσπευσμένες απογειώσεις αεροσκαφών και την ενεργοποίηση συστοιχιών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας για την επιτήρηση της κινεζικής δραστηριότητας.

Τα τελευταία χρόνια, οι παραβιάσεις της ADIZ της Ταϊβάν από στρατιωτικά αεροσκάφη της Κίνας είναι συχνές, καθώς το Πεκίνο επιδίδεται με αυτές σε επιδείξεις δύναμης, ενώ διατηρεί την πίεση που ασκεί στην αεροπορία της, ο στόλος της οποίας είναι πεπαλαιωμένος. Το Πεκίνο θεωρεί τη νήσο, αποσκιρτήσασα κινεζική επαρχία προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Η ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας είναι το τμήμα του εναέριου χώρου όπου κάθε κράτος θέλει να ταυτοποιούνται και να επιτηρούνται τα αεροσκάφη για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι ανεβάζει την ένταση όσον αφορά την Ταϊβάν, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να αναφέρεται ειδικά στις αεροπορικές παραβιάσεις, κατ’ αυτόν παράδειγμα «μιας ρητορικής και μιας δραστηριότητας ολοένα περισσότερο προκλητική».

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυε ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας. Όμως κατόπιν ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι η πολιτική των ΗΠΑ, η «στρατηγική αμφισημία» ως προς το εάν θα επέμβει ή όχι, δεν έχει αλλάξει.

Η ADIZ είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν και σε ορισμένα σημεία τέμνεται με αυτή της Κίνας, ενίοτε ως ακόμη και με την επικράτειά της. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η Ταϊβάν καταγγέλλει 465 παραβιάσεις της ADIZ, αριθμό αυξημένο σχεδόν κατά 50% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Εδώ οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δεν θα πουν ‘βρείτε τα’ όπως λένε στην Ελλάδα για την τουρκική προκλητικότητα και αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Για τους ίδιους λόγους, η Ταϊβάν είναι ένα όπλο ενάντια στην Κίνα, όπως και η Τουρκία να κρατηθεί εντός της λυκοσυμμαχίας ενάντια σε Ρωσία-Κίνα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...