Κίνα: Παρέμβαση για την Ανατολική Μεσόγειο

Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Κίνας, Πεκίνο, Κίνα / Πηγή: PRC

Παρέμβαση είχαμε χθες από την Κίνα για την Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας προς όλες τις πλευρές ότι και η ίδια είναι παρούσα στο οικονομικό και πολεμικό παζάρι στην περιοχή. Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, σε ερώτηση που του έγινε τη Δευτέρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, σημείωσε πως «η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς».

Σημειωτέον ότι στο ερώτημα που του απηύθυνε ο συντάκτης της «Λαϊκής Ημερησίας» αναφερόταν: «Όπως μάθαμε, η τουρκική πλευρά είπε πρόσφατα ότι έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της αποτυχίας της Ελλάδας να εκπληρώσει πλήρως την υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησής τους σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης και της Συμφωνίας Ειρήνης του Παρισιού».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «σταθερή θέση της Κίνας είναι πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να απολαμβάνει προστασίας και να είναι σεβαστή». Στη συνέχεια, αφού τόνισε πόσο «δεν εξυπηρετεί καμία πλευρά» η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, να αποφεύγουν κινήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ένταση και να διαφυλάξουν από κοινού την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Δείτε ακόμα...