Κίνα: Προχωράει η στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φώτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

«Το κινεζικό Ναυτικό χτίζει μια τεράστια βάση στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, που μοιάζει πολύ με το Σινικό Τείχος της Κίνας», αναφέρει το περιοδικό «Forbes».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η βάση έχει σχεδιαστεί για να είναι δύσκολο έως αδύνατο να παραβιαστεί, και με μια ετοιμότητα που υπάρχει μόνο σε εμπόλεμες ζώνες. Η Κίνα άρχισε να χτίζει τον εξωτερικό τοίχο της βάσης στις αρχές του 2016 και την ολοκλήρωσε την άνοιξη του 2017. Από τότε, η κατασκευή της βάσης βρίσκεται σε εξέλιξη».

Το ρεπορτάζ του H I Sutton του Forbes συνεχίζει πολύ αναλυτικό:

Πλησιάζοντας οδικώς, πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσετε τον περιμετρικό δρόμο και να περάσετε από μια σημαντική αυτοματοποιημένη εξωτερική πύλη. Γυρίζοντας 90 μοίρες, πάντα καλό για την επιβράδυνση των οχημάτων, περνάτε έπειτα από δύο σημεία ελέγχου του οχήματος και ένα chicane. Τελικά η κύρια πύλη είναι ορατή. Φαίνεται να έχει μπάρα οχημάτων τελευταίας τάφρου και μεγάλες πόρτες από σκυρόδεμα.

Εάν προσπαθήσατε να παρακάμψετε τη διαδρομή του οχήματος που περιγράφεται παραπάνω, θα αντιμετωπίσετε πολλά επίπεδα άμυνας. Πρώτα υπάρχει ένας φράκτης μεγάλης περιμέτρου που χωρίζει τον δημόσιο δρόμο από τον ιδιωτικό περιμετρικό δρόμο.

Στη συνέχεια, υπάρχει ένας άλλος ψηλός φράκτης με σύρμα ξυραφιού πριν ανεβείτε σε μια απότομη πλαγιά στον εξωτερικό τοίχο. Αυτό είναι φτιαγμένο από φράγματα τύπου «Hesco» με σύρμα ξυραφιού κατά μήκος της κορυφής. Τα φράγματα Hesco είναι πλαίσια από σύρμα γεμάτα με γιγάντιους σάκους. Χρησιμοποιούνται συνήθως από δυτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ ως τα κύρια τείχη των οχυρωμένων βάσεων. Εδώ υποβιβάζονται σε απλώς εξωτερικό τοίχο.

Τείχος Hesco / Πηγή: ALIBABA

Μέσα στον τοίχο Hesco βρίσκεται ο κύριος τοίχος από σκυρόδεμα. Έχει στρογγυλοποιήσεις, που σημαίνει τις επάλξεις στυλ πάνω-κάτω που είναι γνωστές από τα μεσαιωνικά κάστρα. Υπάρχουν επίσης βρόχοι όπλων, οι οποίοι είναι τρύπες για να πυροβολήσουν όπλα. Και υπάρχουν ψηλοί πύργοι στις γωνίες.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη της Κίνας αυξάνει και τις πολεμικές της «υποχρεώσεις» και προετοιμασίες

Πρόκειται για την πρώτη υπερπόντια βάση της, μέχρι σήμερα. Η επίσημη αιτιολόγηση είναι ότι η βάση θα ανεφοδιάζει τα κινεζικά πολεμικά πλοία. Και τι δουλειά έχει το κινεζικό Ναυτικό στην Αφρική; Θα συνοδεύουν πλοία στον κόλπο του Άντεν, στα ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και βέβαια θα εκτελούν «ειρηνευτικές και ανθρωπιστικές» αποστολές, επιχειρήσεις διάσωσης και άλλες διεθνείς υποχρεώσεις.

Οι επίσημες δικαιολογίες που δίνει το κινεζικό Ναυτικό δεν είναι καθόλου πρωτότυπες. Είναι ακριβώς οι ίδιες που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για να βρίσκεται με πολεμικά πλοία σε όλα τα «κομβικά» σημεία του πλανήτη. Πειρατεία, Ασφάλεια, Σταθερότητα, Ειρήνη, Ανθρωπισμός… οι «αγαπημένες» λέξεις κάθε ιμπεριαλιστή. Από αυτές τις «ανθρωπιστικές αποστολές» αλλάζουν σύνορα, πνίγονται λαοί στο αίμα και τροφοδοτούνται τα καραβάνια των ξεριζωμένων προσφύγων.

Το Τζιμπουντί (Djibuti)

Στο Τζιμπουτί, των μόλις 23.000 τ. χλμ., εξαιτίας της σημαντικής γεωστρατηγικής του θέσης έχουν βάσεις οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία, ενώ έχουν ενδιαφερθεί να εγκαταστήσουν δικές τους η Ινδία, η Τουρκία και η Ρωσία.

Djibuti Τσιμπουτί
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...