Κίνα: Προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ενδεχόμενο «στρατιωτικό ατύχημα» στη Νότια Σινική Θάλασσα

Αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Mustin
Αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «USS Mustin

Για πιθανότητα «στρατιωτικού ατυχήματος» προειδοποιεί η Κίνα την Ουάσινγκτον εξαιτίας «προκλητικής συμπεριφοράς» κατά το Πεκίνο, καθώς ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός ισχυρίστηκε ότι το «USS Mustin» είχε παραβιάσει τα θαλάσσια σύνορα.

Συγκεκριμένα, ο Λι Χουαμίν, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, δήλωσε:

«Αγνοώντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, η πλευρά των ΗΠΑ προκάλεσε επανειλημμένα προβλήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ασκώντας ηγεμονία πλοήγησης με το πρόσχημα της “ελευθερίας της ναυσιπλοΐας”. Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τέτοια προκλητική συμπεριφορά και να περιορίσουν τις θαλάσσιες ενέργειές τους για να αποφευχθούν πιθανά στρατιωτικά ατυχήματα».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αρνήθηκε τυχόν παράβαση, αναφερόμενο στην αρχή της «ελευθερίας της πλοήγησης» και σημείωσε ότι το «USS Mustin» πραγματοποιούσε μια επιχείρηση «ρουτίνας».

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ένα αντιτορπιλικό έπλευσε «κοντά στα Νησιά Παρασέλ για να εξασφαλίσει ότι οι κρίσιμες ζώνες μεταφοράς στην περιοχή παραμένουν ελεύθερες και ανοιχτές».

Το Πεκίνο, ωστόσο, θεώρησε το περιστατικό ως παραβίαση της κυριαρχίας του και σημείωσε ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις αναγκάστηκαν να εντοπίσουν και να συνοδεύσουν το πλοίο αφού «εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κίνας χωρίς άδεια».

Δείτε ακόμα...