Κίνα: Προωθεί τη συμφωνία εμπορίου και ασφαλείας με 10 νησιωτικές χώρες

Χάρτης της περιοχής του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού
Χάρτης της περιοχής του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού που θέλουν να ελέγξουν στρατιωτικάοι QUAD (ΗΠΑ – Ινδία – Αυστραλία – Ιαπωνία) / Πηγή: Google Maps

Μία τεράστια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις χώρες του νότιου Ειρηνικού προωθεί η Κίνα, σε μία κίνηση που θα αύξανε δραματικά την περιφερειακή σφαίρα επιρροής της και ήδη έχει προκαλέσει την όξυνση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και τις συμμάχους της στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που ήλθαν σε γνώση του AFP, το Πεκίνο θα προτείνει σε δέκα νησιωτικές χώρες του νότιου Ειρηνικού εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας, την προοπτική συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης στη γιγάντια κινεζική αγορά του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων.

Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα αναλάβει την εκπαίδευση των δυνάμεων της αστυνομίας, την οργάνωση της κυβερνοασφάλειας, θα αναπτύξει στενή συνεργασία σε ευαίσθητους τομείς όπως η θαλάσσια χαρτογράφηση και θα εξασφαλίσει ευρεία πρόσβαση στους τοπικούς φυσικούς πόρους.

Επιπλέον, οι πτήσεις ανάμεσα στην Κίνα και τα νησιά του Ειρηνικού θα πολλαπλασιασθούν, το Πεκίνο θα ορίσει τοπικό απεσταλμένο, θα εκπαιδεύσει ειδικό διπλωματικό σώμα του νότιου Ειρηνικού, θα χορηγήσει 2.500 κυβερνητικές υποτροφίες…

Μία πρόγευση των επιδιώξεων της Κίνας, μέσω του «Κοινού Αναπτυξιακού Οράματος», έδωσε η διμερής συμφωνία ασφαλείας με τα Νησιά του Σολομώντα, η οποία υπογράφτηκε τον περασμένο μήνα, η οποία καλύπτει σειρά τομέων όπως το εμπόριο, η χρηματοδότηση και οι επενδύσεις, ο τουρισμός, η δημόσια υγεία και η υποστήριξη για την αντιμετώπιση της Covid, η προώθηση της κινεζικής γλώσσας και των πολιτιστικών ανταλλαγών, η πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών κλπ…

Το σχέδιο συμφωνίας και το πενταετές πρόγραμμα δράσης που το συνοδεύει θα είναι το αντικείμενο συζήτησης κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι που ξεκίνησε μαραθώνια περιοδεία σε πολλές χώρες της ζώνης του νότιου Ειρηνικού. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε σήμερα πανηγυρικά από την Χονιάρα, πρωτεύουσα των Νησιών του Σολομώντα, την περιοδεία του στις χώρες της περιοχής του νοτίου Ειρηνικού που αποτελούν στόχο του «Κοινού Αναπτυξιακού Οράματος».

Το «Κοινό Αναπτυξιακό Όραμα» μπορεί να υιοθετηθεί στις 30 Μάη, με την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνάντησης του Γουάνγκ Γι με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της περιοχής στα νησιά Φίτζι.

Αν γίνει αποδεκτό, το κινεζικό σχέδιο μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό σημείο καμπής, διευκολύνοντας μία σειρά αστυνομικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων της Κίνας στις χώρες της περιοχής του νοτίου Ειρηνικού.

«Σκοτεινή» η συμφωνία λένε οι ΗΠΑ

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει «συναγερμό» στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καθώς η ζώνη του νοτίου Ειρηνικού έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες σε θέατρο σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, με το Πεκίνο να επιχειρεί να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, την οποία κατέχουν κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις συμβούλευσε τις χώρες του νοτίου Ειρηνικού να είναι καχύποπτες απέναντι στη «σκοτεινή» συμφωνία που προτείνει το Πεκίνο.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι οι συμφωνίες αυτές μπορεί να συζητηθούν σε εσπευσμένο και αδιαφανές πλαίσιο», δήλωσε. 

Από την πλευρά του, ο νέος Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι ισχυρίστηκε σήμερα πως το σχέδιο δείχνει μία «Κίνα που επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή του κόσμου όπου η Αυστραλία υπήρξε προνομιακός εταίρος στον τομέα της ασφάλειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εντατικότερη δέσμευση της Αυστραλίας στον Ειρηνικό, με τη χορήγηση 500 εκατομμυρίων για την εκπαίδευση στην άμυνα και τη ναυτική ασφάλεια, καθώς και για τη χρηματοδότηση υποδομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ βρίσκεται στα νησιά Φίτζι για να παρουσιάσει και να συζητήσει τα σχέδια αυτά.

Και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι θεωρεί «τον Ειρηνικό οικογένειά μας και, κατά συνέπεια, όταν υπάρχουν ανάγκες (ασφαλείας), είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να ανταποκριθούμε στην έκκληση».

Επίσης, σε επιστολή του που απευθύνεται στους ομολόγους του στον νότιο Ειρηνικό, ο πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας Ντέιβιντ Πανουέλο ανέφερε ότι με την πρώτη ματιά η κινεζική πρόταση φαίνεται «ελκυστική», αλλά μπορεί να δώσει στην Κίνα τα μέσα «για να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο στην περιοχή μας».

Η Μικρονησία -ομοσπονδία τεσσάρων κρατών που σχηματίζονται από 600 μικρά νησιά και ατόλες στο ύψος του Ισημερινού- από το 1980 έχει καθεστώς ελεύθερης σύνδεσης με τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει και στρατιωτική παρέμβαση. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...