Κίνα: Πρόθυμος διαμεσολαβητής και για το Παλαιστινιακό

Ισραήλ - Παλαιστίνη - Δυτική Όχθη - Εποικισμοί
Φώτο Αρχείου / Ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης – Δυτική Όχθη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του, τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης είχε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, εκφράζοντας προθυμία και ετοιμότητα για ρόλο μεσολαβητή σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, ανέφερε τη συμφωνία Ιράν – Σ. Αραβίας και «ενθάρρυνε» το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους «να δείξουν πολιτικό κουράγιο και να κάνουν βήματα προς την πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλιών». Ο Κοέν απάντησε ότι η χώρα του επιθυμεί τη «μείωση των εντάσεων» ξεκαθαρίζοντας πως είναι «βραχυπρόθεσμα δύσκολο» να λυθούν οι διαφορές με την ηγεσία των Παλαιστινίων. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην «απειλή» που αισθάνεται το Ισραήλ από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στη συνομιλία που είχε στη συνέχεια ο Τσιν με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ αλ Μάλικι, ανέφερε ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις το σωστό πράγμα».

Πάντως, χτες το απόγευμα, νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Τζενίν της βόρειας Δυτικής Οχθης πραγματοποίησαν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον έξι Παλαιστινίων νεαρών, ενός τραυματιοφορέα και μίας 68χρονης γυναίκας. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης ανακοινώθηκε η σύλληψη των Παλαιστινίων αδελφών Αχμεντ και Μουχάμαντ Τζαραντάτ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa», από την αρχή του 2023 οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει περίπου 100 Παλαιστίνιους.

Δείτε ακόμα...