Κίνα: Ρεκόρ κρουσμάτων SARS-CoV-2 – Εκατοντάδες διαδηλωτές εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Κίνα: Εκατοντάδες διαδηλωτές εναντίον των περιοριστικών μέτρων / Νοέμβριος 2022

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που η Κίνα μετράει χωριστά. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη χθες Κυριακή το βράδυ εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Το νέο ρεκόρ ανακοινώθηκε καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούστηκαν στη Σαγκάη χθες Κυριακή το βράδυ και οι διαμαρτυρίες εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Κίνα εξαπλώθηκαν σε αρκετές πόλεις, ανάμεσά τους τα μεγάλα αστικά κέντρα Γκουάνγκτζου και Τσονγκτσίνγκ.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους φοιτητές, διαμαρτύρονται για τα ασφυκτικά μέτρα που λαμβάνονται, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής COVID» της κινεζικής κυβέρνησης.

Η πολιτική αυτή συνίσταται στην επιβολή λοκντάουν αμέσως μόλις εμφανιστούν κρούσματα, στο να τίθενται σε καραντίνα μέσα σε κέντρα αυτοί που βγαίνουν θετικοί σε τεστ, όπως και στο να απαιτείται να γίνονται τεστ PCR σχεδόν σε καθημερινή βάση για να επιτρέπεται η πρόσβαση σε δημόσιους χώρους.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις, αποτέλεσε η πυρκαγιά, σε πολυκατοικίας της πόλης Ουρούμτσι στην Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα, όπου 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εννέα τραυματίστηκαν.

Πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα κατηγορούσαν τα μέτρα κατά της COVID-19 για επιδείνωση της τραγωδίας, καθώς αφενός οι έλεγχοι που έχουν επιβληθεί σε όσους κυκλοφορούν στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων και των πυροσβεστών, αλλά και τα πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα λόγω της καραντίνας σε στενό που οδηγούσε στο κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες εμπόδισαν την άφιξη βοήθειας.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...