Ένα κείμενο 12 σημείων για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, παρουσίασε σήμερα η Κίνα. Το κείμενο με τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης», που παρουσίασε το Πεκίνο ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση, ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά» είναι το πρώτο από τα 12 σημεία.
Το Πεκίνο καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση».
«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις», εκτιμά η Κίνα.
Το κείμενο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση». Η Κίνα «είναι αντίθετη στην έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από όλες τις χώρες και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», υπενθυμίζεται.
Οι δύο πλευρές «θα πρέπει να συμμορφωθούν αυστηρά με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποφεύγουν να επιτίθενται σε αμάχους ή κτίρια των πολιτικών υποδομών», προσθέτει το κείμενο.
Πρέπει «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», τονίζει το Πεκίνο, ένα επιχείρημα που συχνά επαναλαμβάνει.
Σε μια κεκαλυμμένη κριτική προς το ΝΑΤΟ, το κείμενο αναφέρει ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη». Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της για την παράδοση όπλων και εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Σήμερα η Κίνα επέκρινε επίσης τις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα: «δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα, μόνο να δημιουργήσουν νέα». Περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων
Το Πεκίνο ζητεί επίσης να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. ’Αλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητα στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».
Ρωσία: Αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας»
Η Ρωσία καλωσόρισε τις προτάσεις της Κίνας και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με πολιτικά και διπλωματικά μέσα.
«Εκτιμούμε την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα ( ) Συμμεριζόμαστε τις απόψεις του Πεκίνου», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι ανοιχτή στην επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε επίσης την αναγνώριση της «νέας εδαφικής πραγματικότητας» στην Ουκρανία, δήλωσε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στη μονομερή προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιοχών – Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια – καθώς και της Κριμαίας.
Ουκρανία: Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα του 1991
Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το όποιο σχέδιο για τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να περιλαμβάνει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα του 1991.
Ο πολιτικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντολιάκ έκανε τα σχόλια αυτά αφού η Κίνα παρουσίασε ένα σχέδιο 12 σημείων για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία. Ο Ποντολιάκ αναφερόταν στα σύνορα της Ουκρανίας την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
«Το όποιο ειρηνευτικό σχέδιο μόνο με κατάπαυση πυρός και, ως εκ τούτου, νέα οριοθέτησησυνόρων και συνέχιση της κατοχής ουκρανικού εδάφους δεν συνιστά ειρήνη αλλά πάγωμα των εχθροπραξιών, ουκρανική ήττα, (και τις) επόμενες φάσεις της γενοκτονίας από τη Ρωσία», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter. «Η θέση της Ουκρανίας είναι γνωστή υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή των συνόρων του 1991».
OHE: Σημαντική συμβολή
Το έγγραφο της Κίνας είναι μια «σημαντική συμβολή», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα την έκκληση να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. «Νομίζω ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση είναι μια σημαντική συνεισφορά. Νομίζω ότι η έκκληση για την ανάγκη να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων είναι ιδιαίτερα σημαντική», είπε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε δημοσιογράφους, τονίζοντας τη «συλλογική ευθύνη», για την επίτευξη «μιας δίκαιης ειρήνης» όπως ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
ΗΠΑ: Ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία είναι το ΅κλειδί»
Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι το κρίσιμο στοιχείο στην πρόταση 12 σημείων της Κίνας είναι η στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία και κάλεσε όλες τις χώρες να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία. Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο αυτό, που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, απάντησε: «Οι δύο πρώτες γραμμές σε αυτό το έγγραφο, πραγματικά, είναι αυτό που θα έπρεπε να μείνει, δηλαδή ο σεβασμός στην εθνική κυριαρχία».
Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες θα έπρεπε να σεβαστούν την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά απέφυγε να χαρακτηρίσει το υπόλοιπο κινεζικό σχέδιο.
ΝΑΤΟ: Η Κίνα δεν έχει πολλή αξιοπιστία
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αντέδρασε σήμερα εκφράζοντας επιφυλάξεις για την πρόταση της Κίνας, λέγοντας πως το Πεκίνο δεν έχει πολλή αξιοπιστία ως μεσολαβητής. «Η Κίνα δεν έχει πολλή αξιοπιστία επειδή δεν μπόρεσαν να καταδικάσουν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στο Ταλίν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο υπέγραψε μια συμφωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μερικές μόλις ημέρες πριν από την εισβολή.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Κίνα δεν μίλησε για κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά για μερικές αρχές. «Πρέπει να τους δει κανείς σε ένα συγκεκριμένο φόντο και αυτό είναι πως η Κίνα έχει ήδη επιλέξει πλευρά υπογράφοντας, για παράδειγμα, μια συνθήκη απεριόριστης φιλίας ακριβώς πριν από την εισβολή», επισήμανε.
«Έτσι θα δούμε φυσικά τις αρχές, αλλά θα τις δούμε υπό το πρίσμα ότι η Κίνα έχει επιλέξει πλευρά», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP