Κίνα: Θετική στη χρήση ρουβλίων ή γιουάν για προμήθεια ενέργειας

Γραμμή παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας Haima Automobile στην Κίνα
Φώτο Αρχείου / Γραμμή παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας Haima Automobile στην Κίνα / Πηγή: People’s Daily Online/Wang Chenglong

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου TASS, η Κίνα δεν αποκλείει πιθανή χρήση ρουβλίων ή γιουάν στην αγορά ενέργειας με τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη στο TASS το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι παίκτες της αγοράς είναι ελεύθεροι να επιλέξουν το νόμισμα με διμερείς διακανονισμούς», είπε το υπουργείο όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει ρούβλια ή γιουάν, αντί για δολάρια ΗΠΑ, για να πληρώσει τις ρωσικές πηγές ενέργειας. «Η χρήση των ιδίων εθνικών νομισμάτων στη διαδικασία τακτικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συναλλαγματικών κινδύνων και στη μείωση των ζημιών που προκύπτουν από την ανταλλαγή νομισμάτων».

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, οι κινεζικές εταιρείες σχεδιάζουν να κάνουν ευρύτερη χρήση ρουβλίων ή γιουάν στο εμπόριο με τη Ρωσία «σε ίση και αμοιβαία επωφελή βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην αγορά. Φυσικά, θα χρησιμοποιήσουμε νόμισμα άλλων χωρών για διάφορους λόγους», ανέφερε το υπουργείο.

Η Wall Street Journal ανέφερε νωρίτερα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει την πιθανή χρήση γιουάν αντί για δολάρια ΗΠΑ για να πληρώσει για τις εξαγωγές πετρελαίου από την Κίνα. Ένα τέτοιο βήμα μπορεί να αποδυναμώσει την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...