Κίνα: Τριήμερη επίσκεψη της υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ εν μέσω «εμπορικού πολέμου»

Τριήμερες επαφές στην Κίνα ξεκίνησε τη Δευτέρα η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, εν μέσω μέτρων «εμπορικού πολέμου» και άλλων περιορισμών από τις δύο πλευρές, στο πλαίσιο του συνολικότερου εντεινόμενου ανταγωνισμού τους για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, η Ραϊμόντο «ανυπομονούσε να έχει εποικοδομητικές συνομιλίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι αμερικανικές εταιρείες και τα πεδία δυνητικής συνεργασίας».

Η Αμερικανίδα υπουργός εκτός από το Πεκίνο θα μεταβεί και στη Σαγκάη για συναντήσεις με επιχειρηματίες.

Χτες η Ραϊμόντο συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της, Γουάνγκ Ουεντάο, ο οποίος υποστήριξε ότι «είναι πολύ μεγάλη ευχαρίστηση η έναρξη διάλογου μαζί σας για να συντονιστούμε ως προς την οικονομία και το εμπόριο». Από την πλευρά του, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα εκτεθούν οι κινεζικές ανησυχίες με στόχο να γίνουν «συνομιλίες σε βάθος» για να επιλυθούν «οικονομικές και εμπορικές διαφορές».

Η επίσκεψη Ραϊμόντο – που ακολουθεί επαφές μιας σειράς στελεχών της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Κίνα – πραγματοποιείται μεταξύ άλλων με φόντο τους περιορισμούς εξαγωγών που επιβάλλουν οι δύο πλευρές σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, επικαλούμενες λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Τον Ιούλη, απαντώντας στους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους προς την Κίνα, το Πεκίνο ανακοίνωσε περιορισμούς στην εξαγωγή προϊόντων γαλλίου και γερμανίου, που είναι κρίσιμα για την κατασκευή ημιαγωγών και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές.

Την «ατμόσφαιρα» στις διμερείς σχέσεις ανέδειξαν και οι κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που επέβαλε μόλις την περασμένη βδομάδα το αμερικανικό ΥΠΕΞ, με κατηγορίες για πολιτική «εξαναγκαστικής αφομοίωσης» παιδιών στο Θιβέτ. Το Πεκίνο αντέδρασε μιλώντας για απόφαση που θα «υπονομεύσει σοβαρά τις σχέσεις» των δύο χωρών.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...