ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Μέρα 25 για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής
Φώτο Αρχείου / Αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής / Πηγή: EUROKINISSI

Την συμφωνία του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ο εισηγητής του, Α. Λοβέρδος, επικροτώντας την «ωριμότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος, όπως εκφράστηκε με την ομοθυμία του στα ζητήματα της προμήθειας των «Rafale», αλλά και στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Σχολιάζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών με την Τουρκία, επικρότησε τον «διάλογο» που υπαγορεύουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η «πληθωρική» ατζέντα της Τουρκίας θα περιοριστεί τελικά στην πραγματική ημερήσια διάταξη.

Σχετικά με την επέκταση, χαρακτήρισε σωστή τη στιγμή που γίνεται και λάθος όταν τέθηκε στο τραπέζι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε την «απορία» του ΚΙΝΑΛ γιατί αυτή δεν επεκτάθηκε «μέχρι το νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης και νοτίως, έως εκεί που αρχίζει η συμφωνία μας με την Αίγυπτο», διερωτώμενος αν κάτι τέτοιο «θα είναι ευκολότερο σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, όπου θα προχωρούν οι διερευνητικές και ίσως σας κατηγορήσουν ότι τορπιλίζετε τις διερευνητικές;», δείχνοντας έτσι το πώς η άσκηση αυτού του δικαιώματος ‘διϋλίζεται” απο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, που λειτουργούν εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τον λαό .

Η Ελληνική Λύση συμφώνησεγια την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, με τον εισηγητή της Αντ. Μυλωνάκη να επικρίνει μόνο το γεγονός ότι αυτή δεν είναι γενικευμένη αλλά τμηματική, αλλά και να κατηγορεί τη ΝΔ αλλά και το ΚΙΝΑΛ για τη στάση τους όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τμηματική επέκταση την οποία χαρακτήριζαν «εγκληματικό λάθος». Ξεκαθάρισε πάντως πως το κόμμα του θα ψηφίσει οτιδήποτε επεκτείνει την «εθνική κυριαρχία έστω και ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο».

Θετική ψήφο έδωσε επίσης και το ΜέΡΑ25, με την εισηγήτριά του Σοφία Σακοράφα να μιλάει για «απρόθυμα θετική» στάση, αναφερόμενη βασικά στα ανταλλάγματα που προσδοκά η αστική τάξη από το ιμπεριαλιστικό παζάρι, αφού, όπως επεσήμανε, η αύξηση αυτής της κυριαρχίας της χώρας δεν θα συνοδευτεί από ενίσχυση της οικονομικής της κατάστασης και «το ζήτημα είναι το τι κάνεις μετά και πώς διαμορφώνεις τις προοπτικές σου». Ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή της πως με το νομοσχέδιο «θεσμοθετούμε τη μεταβλητότητα στο εύρος των χωρικών υδάτων όχι προσωρινά, αλλά μόνιμα», αποδίδοντας μια τέτοια εξέλιξη σε «έλλειμμα στην εθνική στρατηγική» και «αποτυχία της πολιτικής συμμαχιών της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...