Κινεζικό κατασκοπευτικό παρεισέφρησε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο

Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-11 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνα
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-11 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας / Πηγή: PLA Air Force

Ανεβαίνει η ένταση στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, όπου υποβόσκει η γεωπολιτική σύγκρουση των ΗΠΑ και των «συμμάχων» τους με την Κίνα. Προχθές ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Y-9JZ παρεισέφρησε στον ιαπωνικό εναέριο χώρο, στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, και παρέμεινε εκεί για περίπου 2 λεπτά σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας.

Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα περιστατικά με κινεζικά πλοία και αλληλοκαταγγελίες κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπως και αντίστοιχα περιστατικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε μια κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας μας» και «απειλή για την ασφάλειά μας».

«Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη και ανακοινωμένη παρείσφρηση κινεζικού στρατιωτικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο μας αφότου λάβαμε μέτρα» για την αποτροπή τέτοιων περιστατικών, τόνισε ο Ιάπωνας αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας κοντά στην Ιαπωνία τείνουν να εξαπλώνονται και να γίνονται ολοένα πιο ενεργές».

Η Ιαπωνία, «σύμμαχος» των ΗΠΑ, με τις οποίες έχει υπογράψει συνθήκη «ασφαλείας», ανέπτυξε καταδιωκτικά αεροσκάφη για να αναχαιτίσει το κινεζικό.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες επίσης συνδέονται με τις ΗΠΑ με συνθήκη «αμοιβαίας άμυνας», σχολίασαν χθες ότι η Κίνα είναι «αυτή που διαταράσσει περισσότερο» την ειρήνη στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Πεκίνο η οποία θα διαρκέσει μέχρι αύριο Πέμπτη, για συνομιλίες «σε βάθος» με τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι.

«Θα θίξουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: Αυτά πάνω στα οποία συμφωνούμε και αυτά (…) στα οποία υπάρχουν ακόμα διαφωνίες», σημείωσε ο Σάλιβαν. Οι δύο αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί 5 φορές τους τελευταίους 18 μήνες.

Σκληρός ανταγωνισμός Καναδά – Κίνας στην ηλεκτροκίνηση

Στο μεταξύ, η απόφαση της κυβέρνησης του Καναδά να επιβάλει από τον Οκτώβρη επιπλέον δασμούς 100% στα εισαγόμενα από την Κίνα αυτοκίνητα εξαγρίωσε το Πεκίνο και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αντίστοιχος «εμπορικός πόλεμος» με την ΕΕ, που επίσης επέβαλε δασμούς. Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει από την πλευρά τους τον τετραπλασιασμό των δασμών – από το 25% στο 100% – για τα κινεζικά εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο Καναδάς κατέβαλε τα τελευταία χρόνια προσπάθειες να προσελκύσει κατασκευάστριες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ιδίως δίνοντας φορολογικά κίνητρα και παράλληλα διαφημίζοντας την «καθαρή Ενέργεια» που παράγει, και τους πόρους που διαθέτει η χώρα ως προς τις σπάνιες γαίες.

Η Οτάβα θα προχωρήσει εξάλλου στην επιβολή επιπλέον δασμών 25% στον εισαγόμενο από την Κίνα χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Μπροστά στην «πρόκληση» που εγείρεται από κινεζικές βιομηχανίες, που εφαρμόζουν πολιτική «αθέμιτου ανταγωνισμού», αντίθετη προς τους «κανόνες της αγοράς», η καναδική κυβέρνηση αναλαμβάνει δράση «σε συντονισμό με άλλες οικονομίες του κόσμου», συνέχισε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι επιπλέον δασμοί έχουν στο στόχαστρο αυτοκίνητα ΙΧ, φορτηγά, λεωφορεία με ηλεκτρικούς κινητήρες, φορτηγάκια παράδοσης εμπορευμάτων και υβριδικά μοντέλα.

Το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τις κινεζικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία στον Καναδά.

Η νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Κίνα και στον Καναδά καταγράφεται με φόντο τις αυξανόμενες συγκρούσεις για το εμπόριο με «δυτικά» κράτη, για αγορές και «πράσινες» επενδύσεις σε τομείς όπως η αιολική ενέργεια, τα φωτοβολταϊκά, οι μπαταρίες αυτοκινήτων κ.ά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...