Κινεζικό Υπ. Εξ: Επιβάλλεται αντικειμενική έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

Από το βίντεο του στρατού της Δανίας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, το Πεκίνο πιστεύει ότι επιβάλλεται να υπάρξει αντικειμενική, αμερόληπτη και επαγγελματική έρευνα για τις εκρήξεις στο Nord Streams, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin σε ενημέρωση σήμερα Πέμπτη.

«Θα πρέπει να διεξαχθεί μια αντικειμενική, αμερόληπτη και επαγγελματική έρευνα για το περιστατικό έκρηξης και οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Wang Wenbin απαντώντας σε ερώτημα ανταποκριτή του TASS να σχολιάσει την έκκληση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του άρθρου του Αμερικανού δημοσιογράφου Seymour Hersh σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στις εκρήξεις.

Ο Wang Wenbin σημείωσε ότι τα Nord Streams είναι μια σημαντική υποδομή και οι εκρήξεις είχαν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τον ξένο Τύπο να διερευνήσει λεπτομερώς τις πληροφορίες του Αμερικανού δημοσιογράφου Seymour Hersh σχετικά με τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2. Ο Hersh στη σελίδα του στην πλατφόρμα Sudstack κατηγόρησε τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι αποκρύβουν τα αποτελέσματα της δουλειάς του.

Στις 8 Φεβρουαρίου, ο Hersh, έγραψε σε άρθρο του, επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, ότι είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί κάτω από ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου τον Ιούνιο του 2022 με πρόσχημα την άσκηση Baltops από δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, με την υποστήριξη Νορβηγών ειδικών. Σύμφωνα με τον Hersh, η απόφαση για τη διεξαγωγή της επιχείρησης ελήφθη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά από εννέα μήνες συζητήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Απαντώντας σε αίτημα του TASS, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον, επέκρινε την εκδοχή που παρουσίασε ο Χερς «εντελώς ψευδής και πλήρης μυθοπλασία».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...