Κιργιστάν – Ουζμπεκιστάν: Οριοθέτησαν τα μεταξύ τους σύνορα

Προεδρικό Μέγαρο, Μπισκέκ, Κιργιστάν
Φώτο Αρχείου / Προεδρικό Μέγαρο, Μπισκέκ, Κιργιστάν / Πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:BISHKEK.WHITE_HOUSE_-_panoramio.jpg

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσαν ότι οριοθέτησαν τα σύνορά τους, 30 και πλέον χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Στο παρελθόν η απουσία οριοθέτησης σε ορισμένα τμήματα των συνόρων, μήκους περίπου 1.400 χλμ., είχε οδηγήσει σε σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ τοπικών κοινοτήτων σε αυτές τις αγροτικές ζώνες, κυρίως για την πρόσβαση σε βοσκοτόπια ή στο νερό.

Η συμφωνία αυτή, που έχει ήδη επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, υπεγράφη με την ευκαιρία της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Ουζμπέκος Πρόεδρος Τσαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, όπου χαρακτήρισε το Κιργιστάν «σημαντικό στρατηγικό εταίρο».

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει τοπικές διαδηλώσεις στο Κιργιστάν εναντίον της συνοριακής συμφωνίας, που προβλέπει κυρίως την ανταλλαγή εδαφών έκτασης μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων και την κοινή διαχείριση υδάτινων πόρων. Κατά τις διαμαρτυρίες συνελήφθησαν βουλευτές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κ.ά.

Ωστόσο το Κιργιστάν ακόμα δεν έχει οριοθετήσει πλήρως τα σύνορά του με το Τατζικιστάν, όπου συχνά ξεσπούν ένοπλες συγκρούσεις, ορισμένες φορές με νεκρούς και τραυματίες.

Δείτε ακόμα...