Κιργιστάν: Το Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες

Προεδρικο μέγαρο κιργιστάν
Το Προεδρικό Μέγαρο στη Μπισκέκ του Κιργιστάν

Το Λαϊκό Συντονιστικό Συμβούλιο του Κιργιστάν, που έχει συσταθεί από αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε χτες ότι αναλαμβάνει όλες τις κρατικές εξουσίες και διαλύει το κοινοβούλιο, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο και τα συγκυβερνώντα κόμματα, που ζητούσαν «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» μετά από «διάλογο».

Ομάδες της αντιπολίτευσης εισέβαλαν την Τρίτη σε κυβερνητικά κτίρια, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη, όμως ο Κιργίζιος πρόεδρος Σορονμπάι Ζεενμπέκοφ παρέμεινε στην εξουσία. Η εκλογική επιτροπή είχε ανακοινώσει προχτές ότι ακυρώνει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Ο Ζεενμπέκοφ δήλωσε έτοιμος για διαπραγματεύσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης και για διενέργεια νέων εκλογών.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, το κοινοβούλιο του Κιργιστάν συμφώνησε να ορίσει τον πολιτικό της αντιπολίτευσης, Σαντίρ Ζαπάροφ, τον οποίο διαδηλωτές είχαν απελευθερώσει από τη φυλακή λίγες ώρες νωρίτερα, για τη θέση του πρωθυπουργού. Όμως ένα οργισμένο πλήθος εισέβαλε στο ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε το κοινοβούλιο και ο Ζαπάροφ αναγκάστηκε να διαφύγει, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Νωρίτερα ο Ζαπάροφ είχε δηλώσει ότι δεν έχει τη στήριξη του συνόλου του Λαϊκού Συντονιστικού Συμβουλίου. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο Ζαπάροφ δήλωσε ότι θα προτείνει συνταγματική αναθεώρηση προτού διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η Ρωσία εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση και ελπίδα ότι «θα διευθετηθεί μέσα σε συνταγματικά πλαίσια». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς αν η Μόσχα προτίθεται να υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο του Κιργιστάν, Αλμπαζμπέκ Αταμπάγεφ, είπε ότι πρόεδρος είναι ο Ζεενμπέκοφ και όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα ενδοπολιτικού διαλόγου.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία έθεσε την αεροπορική βάση Καντ, που διατηρεί στο Κιργιστάν, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας «ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τρομοκρατικές επιθέσεις».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Tass», «Ria Novosti», AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...