ΚΚΕ: Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για το θάνατο της Ασπασίας Παπαθανασίου

Ασπασία Παπαθανασίου
Πηγή: EUROKINISSI

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Ασπασίας Παπαθανασίου, η οποία “έφυγε” χθες σε ηλικία 102 ετών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση παρακάτω:

“Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό τη μεγάλη τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου, που «έφυγε» σε ηλικία 102 ετών.

Η Ασπασία Παπαθανασίου επιβεβαίωσε και τίμησε με το έργο και τη ζωή της τον κοινωνικό ρόλο της Τέχνης, καθώς και την κοινωνική ευθύνη του καλλιτέχνη που παίρνει συνειδητά μέρος στους λαϊκούς αγώνες.

Γεννημένη το 1918 στην Άμφισσα, η Ασπασία Παπαθανασίου, αφιέρωσε όλη της τη ζωή στον αρχαίο τραγικό λόγο, εντασσόμενη στη μεγάλη παράδοση των Ελληνίδων ηθοποιών που αφοσιώθηκαν στη σκηνική ερμηνεία του. Παράλληλα, από το ύψος της πλουσιότατης, πολυβραβευμένης και παγκόσμιας πείρας της υπηρέτησε τον αρχαίο λόγο και με αναλυτικά κείμενα.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, εντάχθηκε ενεργά στην ΕΑΜική Αντίσταση και πήρε μέρος στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη ’44.

Μαζί με ΕΑΜίτες και κομμουνιστές ηθοποιούς δημιούργησαν το «Λαϊκό Θέατρο» και το 1945 την ομάδα «Ενωμένοι Καλλιτέχνες».

Η συμμετοχή της στην ΕΑΜική Αντίσταση θα γίνει αιτία τα επόμενα χρόνια ν’ αντιμετωπίσει «αποκλεισμούς» στην καλλιτεχνική της πορεία.

Ιδρυτικό μέλος, το 1957, στο «Πειραϊκό θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη ακολούθησε το θέατρο στην παγκόσμια περιοδεία του, σε 35 χώρες, στο διάστημα 1959-1967, όπου και θα βραβευθεί για την ερμηνεία της.

Ιδιαίτερη στιγμή στην πορεία της στάθηκαν οι παρουσιάσεις αρχαίας τραγωδίας σε Μόσχα, Κίεβο, Τιφλίδα, Τόκιο και Λονδίνο με ξένο θίασο όπου καθένας παίζει στη δική του γλώσσα, για τις οποίες απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Το στρατιωτικό απριλιανό πραξικόπημα, βρίσκει την Α. Παπαθανασίου σε περιοδεία της στη Σοβιετική Ένωση. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αυτοεξορίζεται στο Λονδίνο όπου παίρνει ενεργό μέρος στις αντιδικτατορικές δραστηριότητες.

Στην Ελλάδα γύρισε το 1975 και ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό φορέα «Πνευματική και καλλιτεχνική εταιρία “Δεσμοί”», δίνοντας παραστάσεις στην Αθήνα και στην επαρχία.

Ακαταπόνητη, η Ασπασία Παπαθανασίου δώρισε, σε ηλικία 101 ετών, στον Πολιτισμό το βιβλίο της «Αρχαίες τραγωδίες, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Ασπασίας Παπαθανασίου.”

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...