ΚΚΕ: Δικαιώνεται η κριτική για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών

Πηγή: Pexels

Σε σχόλιό του για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» σχετικά με τις παρακολουθήσεις προσώπων και την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Ένα ακόμη δημοσίευμα που επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”, έστω κι αν η πραγματική λίστα των παρακολουθήσεων από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς είναι μάλλον πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Documento”.

Απέναντι σε αυτό το δημοσίευμα, η κυνική ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ευρεία χρήση λογισμικών παρακολούθησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δικαιώνει την κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησε το ΚΚΕ για το σκοτεινό και δυσώδες θεσμικό πλαίσιο που καταπατά κάθε έννοια απορρήτου των επικοινωνιών, αξιοποιείται για πολιτικά παιχνίδια και στρέφεται πρωτίστως κατά των λαϊκών δικαιωμάτων».

Συγκεκριμένα, υπουργοί της κυβέρνησης, άλλα πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες φέρεται να παρακολουθούνταν μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento».

Στη λίστα ονομάτων που δημοσιεύει η εφημερίδα βρίσκονται ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί Ν. Δένδιας, Αδ. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Κ. Χατζηδάκης, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Χαρδαλιάς, ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης, οι πρώην υπουργοί της ΝΔ, Μ. Χρυσοχοϊδης και Δ. Αβραμόπουλος, η βουλευτής της ΝΔ, Ολ. Κεφαλογιάννη, η πρώην αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ολ. Γεροβασίλη και Χρ. Σπίρτζης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

Ακόμα, οι Τζ. Μπαλατσινού, Ευ. Μανωλίδου, Π. Καλαϊτζή και Μ. Πατούλη, σύζυγοι των Β. Κικίλια, Αδ. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη και Γ. Πατούλη αντίστοιχα.

Επίσης, στη λίστα δημοσιεύονται τα ονόματα του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας, Αλ. Διακόπουλου, του πρώην προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και της συζύγου του και δημοσιογράφου Ευ. Αντωνοπούλου, του επιχειρηματία Θ. Καρυπίδη και της αδερφής του Ειρήνης, του ηθοποιού Λ. Λαζόπουλου, του υπαρχηγού της Αστυνομίας, Γ. Ραχωβίτσα.

Ενώ τα ονόματα της λίστας που σχετίζονται με τα ΜΜΕ είναι του Αλ. Παπαχελά, διευθυντή της «Καθημερινής», του Γ. Κουρτάκη, εκδότη των «Παραπολιτικών», του Π. Κυριακόπουλου, προέδρου του «STAR», του Π. Μπόμη, διευθύνοντα συμβούλου της «DPG Media» και των δημοσιογράφων Αντ. Δελλατόλα και Θ. Κουκάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης το δημοσίευμα σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου λέγοντας ότι «όσα αναφέρονται στην εφημερίδα του κ. Βαξεβάνη χρειάζεται να διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα από την ελληνική Δικαιοσύνη παρότι δεν προκύπτει καμία τεκμηρίωση του δημοσιεύματος. Πλεονάζουν οι αφηγήσεις, απουσιάζουν τα στοιχεία». Ο κυβερνητικό εκπρόσωπος παραδέχθηκε ανοιχτά όμως ότι «λογισμικά παρακολούθησης υπάρχουν στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη», συμπληρώνοντας ότι «δεν τα αγόρασε και δεν τα χρησιμοποιεί καμία δημόσια αρχή».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται λίγες μέρες μετά από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα» , που υποστήριζαν ότι στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων είχαν μπει τουλάχιστον τρεις υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, επιχειρηματίες και ιδιώτες. Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο παραιτηθείς ανιψιός του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης ήταν αυτός που έφερε τα κακόβουλα λογισμικά από την Κύπρο στην Ελλάδα, περιγράφοντας τον πολυδαίδαλο μηχανισμό παρακολουθήσεων που έχει στηθεί, ο οποίος ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί απέναντι σε «φίλιους» στόχους, με απώτερο βέβαια σκοπό την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού»…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...