ΚΚΕ: Ερώτηση για τη δασοπροστασία της Χίου

Πυροσβεστικό Ελικόπτερο για κατάσβεση πυρκαγιάς

Με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό το ΚΚΕ ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία της Χίου.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Θέμα: Ενίσχυση της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας της Νήσου Χίου. 

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν δείξει μεγάλη αδιαφορία για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στην Πυροσβεστική υπηρεσία Χίου, καθώς και τα κλιμάκια Αρμολίων και Καρδαμύλων, παρότι το νησί έχει πληγεί από μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές. 

Η έλλειψη προσωπικού και υποδομών έχει οδηγήσει στο να παραμένουν ακάλυπτες ολόκληρες περιοχές με αστικούς ιστούς, ξενοδοχειακές μονάδες δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. 

Απροστάτευτοι είναι και οι ορεινοί όγκοι του Πελιναίου και της Αμανής με μεγάλο και δύσκολο οδικό δίκτυο, που απαιτεί για να φτάσεις στα Νενητουρια 1 ώρα και 1,30 ώρα από τη Βολισσό. 

Η πρόσφατη πυρκαγιά στην ηρωική Νήσο των Ψαρών (6-6-20) ανέδειξε την άμεση αναγκαιότητα σύστασης εποχικού κλιμακίου για την αντιπυρική περίοδο, όπως και στις Οινούσσες.

Τα τακτικά -πολλές φορές και δύο την ημέρα – γεγονότα πυρκαγιών στη ΚΥΤ της Βιαλ του Χαλκειού της Χίου, δείχνουν την ανάγκη να ενισχυθεί η Π.Υ Χίου με προσωπικό δεδομένου ότι ο προσφυγικός καταυλισμός βρίσκεται στην πλέον κατάφυτη περιοχή του νησιού, αλλά και γειτνιάζει με την περιοχή, που ξεκινούν τα Μαστιχοχώρια, με το μοναδικό στον κόσμο προϊόν. Οι τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών που συσσωρεύονται μέσα και γύρω από τη Βιαλ αποτελούν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο ανάφλεξης πυρκαγιάς και καταστροφής των εναπομεινάντων δασών και της μαστιχοκαλλιέργειας.

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προσλάβει προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις και των πυροσβεστικών υπηρεσιών της νήσου Χίου; 

Προτίθεται η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι ανάγκες πυροπροστασίας και δασοπροστασίας του νησιού, να αναβαθμίσει σε Α΄ τάξης την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αρμολίων και Καρδαμύλων σε Δ΄ τάξης Πυροσβεστικές Υπηρεσίες; 

Επιπλέον προτίθεται να ιδρύσει πυροσβεστικό κλιμάκιο στην περιοχή της Βολισσού και να συστήσει εποχικά κλιμάκια στα Ψαρρά και τις Οινούσες;

Δείτε ακόμα...