ΚΚΕ: Για την μεταγωγή του Β. Δημάκη στις φυλακές των Γρεβενών

Μεταγωγή Κρατουμένων
Φώτο Αρχείου / Μεταγωγή Κρατουμένων / Πηγή: Eurokinissi

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε το Τμήμα Δικαιοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος σχετικά με την μεταγωγή του Β. Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών.

Πιο συγκεκριμένα, καταδικάζεται η εκδικητική μεταγωγή του Δημάκη «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης» την ώρα που ο ίδιος και συγκρατούμενοι του διεκδίκησαν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο τρόπος με τον οποίο πλασάρει την “ατομική ευθύνη” η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται με την καταστολή και την περιστολή στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Τέτοια γεγονότα θέλει να κρύψει η κυβέρνηση με την εγκύκλιο που έστειλε προς όλες τις φυλακές, κατά την οποία απαγορεύεται η εισαγωγή και η παράδοση σε κρατούμενους φαγητών ή ρούχων από τους επισκέπτες και περιορίζοντας τα επισκεπτήρια των κρατούμενων.

Ο Β. Δημάκης βρίσκεται για δεύτερη φορά σε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα την επιστροφή του στις φυλακές του Κορυδαλλού για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές του. Η πρώτη φορά ήταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούσε το δικαίωμα του να παρακολουθήσει τις σπουδές του.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε αναδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων σε συνωστισμένους χώρους, όπως οι φυλακές. Απαιτείται:
– άμεση μέριμνα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού στις φυλακές με μέτρα υγιεινής όπως η απολύμανση και χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής.
– άρση των μέτρων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των κρατούμενων.

Τέλος, ανδεικνύεται η ανάγκη για ένα πιο δίκαιο, προς το λαό, δικαστικό σύστημα με ποινικές διατάξεις που δεν καταπατούν τα δικαιώματα των κρατούμενων και τους εξασφαλίζουν αξιοπρεπή συνθήκες κράτησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ Β. ΔΗΜΑΚΗ
ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Το ΚΚΕ καταδικάζει την αυθαίρετη, εκδικητική μεταγωγή του κρατούμενου φοιτητή Β. Δημάκη στις φυλακές Γρεβενών «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας του καταστήματος κράτησης» επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του το αυτονόητο, μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Ο ίδιος βρίσκεται σε απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου θα μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του. Το ΚΚΕ απαιτεί την επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Η τακτική της κυβέρνησης της ΝΔ να εξάρει την “ατομική ευθύνη”, εντείνοντας ταυτόχρονα τα μέτρα καταστολής και περιστολής αστικών δημοκρατικών ελευθεριών, εκδηλώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο και στην κατάσταση στις φυλακές, όπως αντίστοιχα και στα κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έσπευσε να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί στέλνοντας εγκύκλιο προς όλες τις φυλακές με την οποία μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η εισαγωγή και παράδοση σε κρατούμενους φαγητών ή ρούχων από τους επισκέπτες, χωρίς να υπολογίζει ότι δεν έχουν όλοι οι κρατούμενοι τη δυνατότητα να αγοράζουν τρόφιμα μέσα από τη φυλακή, περιορίζονται στο μισό όλα τα επισκεπτήρια των κρατουμένων, κι ενώ αυτά γίνονται με διαχωριστικό. 

Είναι, μάλιστα, η δεύτερη φορά που ο Β. Δημάκης προχωράει σε απεργία πείνας, καθώς το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χρειάστηκαν 31 μέρες απεργίας πείνας και κινητοποίηση πλήθους φορέων προκειμένου να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σπουδές του. Γι΄ αυτό και είναι προκλητικό να επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει μαθήματα “αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης”.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή με την εκδήλωση της πανδημίας διεκδίκησε άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους, σε όλους τους χώρους και ειδικά όπου υπάρχει συνωστισμός.

Γι’ αυτό απαιτεί την άμεση μέριμνα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού μέσα στις φυλακές με μέτρα υγιεινής όπως συχνή απολύμανση των χώρων και δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, ενίσχυση των ιατρείων των φυλακών ώστε να είναι εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στο σύνολο των εργαζομένων και των κρατουμένων, καθώς και τα αναγκαία νομικά και πρακτικά μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού. Αντίστοιχα, απαιτεί την άμεση άρση των μέτρων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των κρατουμένων όπως ο περιορισμός έως και απαγόρευση των επισκέψεων. 

Γενικότερα αναδεικνύεται η ανάγκη έντασης την πάλης για την κατάργηση όλων των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες (τρομονόμος κλπ), για την εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στήριξη των πιο ευάλωτων (τοξικοεξαρτημένων κλπ), για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, για τη δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων κρατικών δομών με το κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη, επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας αλλά και αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη όσων εκτίσουν την ποινή τους. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...